Presretnute dve rakete iznad Abu Dabija, jemenski Huti preuzeli odgovornost

Svet 24. jan 202209:422 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Ujedinjeni Arapski Emirati presreli su rano jutros iznad Abu Dabija dve balističke rakete, a odgovornost za napad preuzeli su jemenski Huti pobunjenici, saopštili su zvaničnici.

Ovo je drugi napad za nedelju dana usmeren na glavni grad Emirata.

Ispaljivanje raketa dodatno jača tenzije u Persijskom zalivu, gde je bilo više napada blizu teritorije Emirata tokom višegodišnjeg rata u Jemenu i posle raspada iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama. Napad ugrožava napore Emirata, da stvore sliku zemlje povoljne za biznis i turizam. Godinama se zemlja prikazuje kao bezbedan deo u inače opasnom okruženju.

Državna novinska agencija WAM navela je da su delovi prestretnutih raketa pali bezopasno iznad Abu Dabija. Emirati su spremni da se suoče sa svakom pretnjom i preduzimaju sve potrebne mere da zaštiti zemlju od svih napada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Emirata, prenela je agencija.

Ispaljene rakete poremetile su saobraćaj na međunarodnom aerodromu u Abu Dabiju, na jedno sat posle napada.

Portparol Hutija kasnije je u tviter poruci naveo je da će jemenske oružane snage narednih sati otkriti detalje vojne operacije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

Američka ambasada u Abu Dabiju kasnije je izdala bezbednosno upozorenje Amerikancima koji žive u tom gradu upozoravajući ih da održe visok nivo opreza. Date su instrukcije kako delovati u slučaju raketnog napada, što je prvi put do sada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, turističkoj destinaciji, gde se nalazi i Dubai i gde je sedište aviokompanije Emirejts.

Ovaj napad usledio je nedelju dana pošto su jemenski Huti pobunjenici preuzeli odgovornost za napad na glavni grad Emirata usmeren na aerodrom i skladište nafte Abu Dabi nacionalne naftne kompanije u kvartu Musafah. Zvaničnici Emirata još nisu objavili snimke lokacija koje su bile meta napada niti su dozvolili novinarima da ih vide.

Poslednjih nekoliko dana arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koju podržavaju Emirati, izvela je kaznene vazdušne napade na Jemen kada je onesposobljen i internet u toj zemlji, a 80 osoba je stradalo u napadu na jedan zatvor.

Huti pobunjenici su zapretili da će se osvetiti Emiratima i Saudijskoj Arabiji zbog tih napada.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom navela je juče da je balistička raketa koju su lansirali Huti pobunjenici u Jemenu pala u industrijsku zonu u Džizanu u Saudijskoj Arabiji i da je lakše ranjen jedan strani građanin.

Komentari

Vaš komentar