Preminuo nekadašnji predsednik Južne Afrike, sa Mandelom dobitnik Nobela za mir

Svet 11. nov 202113:10 > 13:18
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Denis Farrel, File

Poslednji beli predsednik Južnoafričke Republike Frederik Vilem de Klerk, koji je ispregovarao mirni prenos vlasti na vladu pod vođstvom Nelsona Mandele i s njim podelio Nobelovu nagradu, umro je u 85 godini.

„Bivši predsednik FW de Klerk umro je jutros mirno u svom domu nakon borbe s rakom mezoteliomom“, saopštilo je Udruženje FW de Klerk.

Podelio je Nobelovu nagradu za mir s Mandelom 1993, a godinu nakon toga na vlast je došao Afrički nacionalni kongres Nelsona Mandele nakon prvih višerasnih izbora u Južnoafričkoj Republici.

Međutim, De Klerkova uloga u demokratskoj tranziciji jako je sporna, više od 20 godina nakon završetka aparthejda. Mnogi crnci ljuti su jer nije sprečio političko nasilje u turbulentnim godinama koje su prethodile izborima 1994.

FW de Klerk
Izvor : Tanjug / AP, Brenton Geach/Pool/File

Stanovnici Južne Afrike s desnog političkog spektra koji su dugo vodili zemlju smatraju ga izdajnikom njihove ideje belog suprematizma.

De Klerk je ponovo izazvao kontroverze 2020. kada je nacionalnoj televiziji izjavio da ne veruje da je aparthejd bio zločin protiv čovečnosti.

U martu mu je bio dijagnosticiran mezoteliom, rak koji zahvata tkivo koje prekriva pluća.

Sa suprugom Elitom imao je dvoje dece.

Komentari

Vaš komentar