Premijer Sudana tvrdi da ima ovlašćenja da formira nezavisnu vladu

Svet 22. nov. 202122:43
Podeli:
Sudan, premijer, Abdala Hamdok
Izvor: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena, Pool, File

Premijer Sudana Abdalah Hamdok rekao je da ima ovlašćenja da formira nezavisnu vladu, u skladu sa sporazumom koji je potpisao dan ranije sa sa generalom Badel Fatahom al Burhanom u Kartumu.

Hamdok, koji je bio sklonjen u kućni pritvor u vojnom puču 25. oktobra, vraćen je na dužnost prema odredbama sporazuma.

U intervjuu za satelitski kanal Al-Džazira na engleskom, Hamdok je rekao da će se sledeća vlada fokusirati na održavanje izbora na vreme.

Sporazumom je predviđeno formiranje nezavisne, tehnokratske vlade koju će voditi Hamdok do održavanja izbora, ali koja će ostati pod vojnim nadzorom. Hamdok, međutim tvrdi da ima ovlašćenja da vrši imenovanja u vladi.

„Ključni deo političkog sporazuma koji smo potpisali je da premijer ima moć i autoritet da formira nezavisnu tehnokratsku vladu, potpuno slobodno i bez ikakvih pritisaka“, rekao je Hamdok u intervjuu.

Hiljade Sudanaca izašlo su juče na ulice nezadovoljni sporazumom za koji su rekli da predstavlja izdaju demokratije, a vodeće opozicione stranke u zemlji rekle su da oštro odbijaju sporazum sa vojskom.

Prodemokratski sindikat lekara saopštio je da je tokom demontracija ubijen 16-godišnji tinejdžer.

Vojni puč, organizovan više od dve godine od kada je narodna pobuna izdejstvovala odlazak dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade, naišao je na kritike iz sveta. SAD, njihovi saveznici i Ujedinjene nacije osudile su preteranu upotrebu sile nad demonstrantima.

Vašington želi veći napredak pre nego što nastavi sa finansijskom pomoći Sudanu

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa sudanskim načelnikom generalštaba Abdelom Fatahal-Burhanom i premijerom Abdalahom Hamdokom kojima je preneo očekivanje Vašingtona za većim „napretkom“ u ponovnom pokretanju demokratske tranzicije posle potpisivanja kontroverznog sporazuma.

Njegova „poruka“ je bila da „moramo da vidimo napredak“, povratak na vlast premijera kojeg je krajem oktobra uhapsio general Abdel Fatah al-Burhan je „važan prvi korak“, ali „ništa više“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Upitan da li su SAD spremne da obnove svoju finansijsku pomoć suspendovanu tokom vojnog puča, on je odgovorio da to zavisiti od toga „šta će se desiti u narednih nekoliko sati, dana i nedelja“.

Komentari

Vaš komentar