Premijer Rumunije optužen za plagijat trećine doktorata

Svet 18. jan 202216:1911 komentara
Izvor: JOHN THYS / AFP

Premijer Rumunije Nikolae Čuka, koji je na toj funkcije manje od dva meseca, optužen je za plagiranje skoro trećine svoje doktorske disertacije, objavio je portal Politiko.

Najmanje 42 strane od 138, koliko ih ima u dokumentu, plagirane su, prema istrazi rumunske novinarke Emilije Serkan, koja je iznela dokaze koji optužuju premijera da nije samo plagirao tekst drugih „od reči do reči“, već je koristio i različite tehnike da sakrije plagiranje.

Čuka, bivši pripadnik vojske, odbacio je navode o plagiranju i poručio da je njegov doktorat napisan u skladu sa svim zakonskim zahtevima u vreme kada je pisan.

Ove javne optužbe ne mogu biti naučno potkrepljene na bilo koji način, naveo je on u izjavi objavljenoj na Fejsbuk nalogu.

Uprkos tome što je Čuka rekao da ništa nije skrivio, moćni opozicioni političar Dačijan Kolos, iz Unije „Čuvajmo Rumuniju“, pozvao je na hitno razjašnjenje situacije i otvaranje istrage, dodajući da – ako se navodi potvrde kao istiniti – premijer mora da podnese ostavku.

Komentari

Vaš komentar