Premijer Poljske optužio EU za imperijalističko ponašanje prema manjim članicama

Svet 10. avg 202211:3213 komentara
Podeli:
Izvor: Virginia Mayo/Pool via Reuters/File Photo

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je optužio Evropsku uniju za imperijalističko ponašanje prema manjim članicama, u članku objavljenom na internet stranici lista Welt u sredu.

„Politička praksa pokazala je da su stavovi Nemačke i Francuske važniji od svih ostalih“, napisao je Moravjecki za nemački list, pozivajući na pristup koji se više zasniva na konsenzusu.

Povezane vesti

„Znači, u pitanju je formalna demokratija i de facto oligarhija u kojoj vlast drže najjači“, rekao je, dodajući da se protiv imperijalizma EU mora boriti kao i protiv ruskog imperijalizma.

Premijer, čija se nacionalistička vlada stranke Prava i pravde (PiS) u više navrata sukobila sa Briselom zbog pitanja vladavine prava, rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu skrenula pažnju na nedostatke EU.

Pozvao je na „duboku reformu koja opšte dobro i jednakost ponovo stavlja u prvi plan načela unije“.

Poljska je u utorak rekla da će uzvratiti Evropskoj uniji ako joj ne isplati namenjena sredstva za oporavak od pandemije, nakon što je Brisel signalizirao da nije zadovoljan sa poslednjim pravosudnim reformama Varšave.

Više od 35 milijardi evra je stavljeno na čekanje zbog spora između Brisela i Varšave u vezi pravosudne reforme, za koju EU tvrdi da krši demokratske standarde.

Evropska komisija odobrila je sredstva za Poljsku u juna, ali čelnica tog tela, Ursula fon der Lajen rekla je tokom posete toj zemlji da na vladavini prava treba još raditi.

Komentari

Vaš komentar