Premijer Modi: Pretvorićemo Indiju u razvijenu zemlju u narednih 25 godina

Svet 15. avg 202208:477 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Adnan Abidi

Premijer Indije Narendra Modi obećao je da će energično raditi na pretvaranju Indije, pogođene siromaštvom, u razvijenu zemlju u narednih 25 godina.

Modi se obratio građanima povodom obeležavanja godišnjice nezavisnosti zemlje od britanske vladavine, javila je agencija AP.

Pročitajte još

Premijer je rekao da će Indija biti vođena idealima samopouzdanja i duhom međunarodnog partnerstva, kako bi postigla dodatni napredak u nauci, tehnologiji i industriji i postigla bezbednost u hrani i energiji.

Indija, sa oko 1,4 milijarde stanovnika, već je jedna od vodećih zemalja u oblasti informacionih tehnologija, farmacije, svemirske nauke i civilne nuklearne energije.

U svom govoru od 80 minuta, Modi nije pomenuo napete odnose Indije sa neposrednim susedima Pakistanom i Kinom, niti bilo kakve korake ka poboljšanju tih veza.

Indija 15. avgusta proslavlja dan sticanja nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva 1947. godine.

Nakon što je britanski parlament usvojio zakon o indijskoj nezavisnosti 1947. godine, sve je bilo spremno za nezavisnost Indije. U trenutku sticanja nezavisnosti, teritorija je podeljena i tako su stvorene dve suverene zemlje – Indija i Pakistan.

Pokret za nezavisnost koji je vodio Mahatma Gandi, čuven po svom nenasilnom otporu i građanskoj neposlušnosti, odigrao je ključnu ulogu u postizanju indijske nezavisnosti.

Praznik se proslavlja širom Indije – ceremonijama, paradama i kulturnim dešavanjima.

Komentari

Vaš komentar