Premijer Jermenije zahtev vojske da podnese ostavku ocenio kao pokušaj puča

Svet 25. feb. 202112:013 komentara
Podeli:
Izvor: Stepan Poghosyan/Photolure via REUTERS

Jermenski premijer Nikola Pašinijan rekao je da je zahtev Generalštaba da podnese ostavku pokušaj vojnog puča i pozvao vojsku da sluša njegova naređenja, a svoje pristalice da izađu na ulice da ga podrže.

Generalštab je ranije izdao saopštenje, pozivajući Pašinjana da podnese ostavku, kao odgovor na premijerovu odluku ranije ove nedelje da smeni zamenika načelnika Generalštaba Tirana Hačatrijana, jer je ismevao premijerovu tvrdnju da je samo 10 odsto ruskih isporučenih raketa Iskander, koje je Jermenija koristila u sukobu, eksplodiralo od udara.

Generalštab je upozorio vladu da ne pokušava da primeni silu protiv opozicionih demonstranata. Odmah posle tog saopštenja, Pašinijan je smenio načelnika Generalštaba, general-pukovnika Onika Gasparijana.

U međuvremenu, gomila opozicionih demonstranata preplavila je ulice jermenske prestonice, uz skandiranje da je premijer izdajica i da podnese ostavku.

Pristalice opozicije blokirale su ulice oko Jerevana, parališući saobraćaj širom glavnog grada.

Demonstracije, na kojima se traži ostavka Pašinijana, izbile su u novembru prošle godine, posle potpisivanja sporazuma o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu, kojim je Azerbejdžan dobio velike delove teritorije u toj oblasti posle višedecenijskog sukoba dve zemlje.

Komentari

Vaš komentar