Premijer Jermenije preventivno u izolaciji da bi mogao da se sastane s Putinom

Svet 02. apr. 202123:422 komentara
Podeli:
Nikol Pašinijan, premijer Jermenije
Izvor: Hayk Baghdasaryan/Photolure via REUTERS

Jermenski premijer Nikol Pašinijan stavio se u preventivnu izolaciju, uoči posete Rusiji sledeće nedelje radi sastanka s predsednikom Vladimirom Putinom.

To ilustruje mere predostrožnosti za one koji bi da se sastanu s ruskim predsednikom kome je 23. marta data prva doza ruske vakcine protiv koronavirusa, ali još nije primio drugu.

„Zbog sastanka s Vladimirom Putinom, premijer Nikol Pašinijan radi u izolaciji od petka“, rekla je novinarima Mane Gevorgian, portparolka premijera.

Suočen s teškom političkom krizom od poraza Jermenije u ratu prošle jeseni od Azerbejdžana, šef jermenske vlade planira da u sredu poseti ruskog predsednika, posrednika za prekid vatre između dve zemlje.

Od početka pandemije koronavirusa, preduzete su drastične zdravstvene mere radi zaštite ruskog predsednika.

Prema servisu BBC na ruskom, napravljen je čitav sistem kroz koji prolaze oni koji su u kontaktu s njim, a koštao je nekoliko milijardi rubalja.

Osoblje koje prevozi predsednika, premijera ili druge visoke zvaničnike Rusije boravi u karantinu u hotelima i banjama, kao i zaposleni u Kremlju, njegovi fotografi i čak i veterani koji su bili uz Putina tokom jedne vojne parade.

Te mere odnosile su se i na novinare primljene na njegovu veliku konferenciju za štampu u decembru, navodi BBC, kao i na lokalne zvaničnike u regionima koje je posetio Putin.

Upitan o tim merama, portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da je to „uobičajena praksa“ i „sasvim normalna situacija“.

U junu, usred epidemije koronavirusa u Rusiji, Kremlj je otkrio da je u rezidenciji predsednika kod Moskve instalirao komoru za dezinfekciju koja prska posetioce ovlašćene za pristup Putinu.

Putin je mesecima radio na tom poluzatvorenom mestu u rezidenciji Novo-Ogariovo, retko primajući pažljivo odabrane posetioce koji su morali da se podvrgnu pregledu pre no što bi se sastali s njim.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar