Predstavnički dom u sredu razmatra opoziv Donalda Trampa

Svet 11. jan 202122:3414 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Predstavnički dom Kongresa SAD u sredu će razmatrati opoziv odlazećeg predsednika države Donalda Trampa, nedelju dana nakon što su njegove pristalice upale u zgradu parlamenta, izjavili su predstavnici Demokratske stranke.

Lider većine u Predstavničkom domu, demokrata Steni Hojer, rekao je poslanicima te stranke da planiraju povratak u Vašington, kako bi razmatrali predstavljenu Rezoluciju donjeg doma Kongresa kojom se američki potpredsednik Majk Pens poziva da aktivira 25. amandman na Ustav SAD i smeni republikanca Trampa.

Očekuje se da će Rezolucija biti usvojena, ali je malo verovatno da će se Pens odazvati na poziv demokrata i nekih republikanaca koji su okrenuli leđa Trampu. Hojer je rekao da će u tom slučaju Predstavnički dom razmatrati opoziv Trampa u sredu.

POVEZANE VESTI

Demokrate, ali i sve veći broj republikanaca, žele da smene Trampa pre 20. januara, kada će Bajden preuzeti dužnost šefa države. Oni tvrde da je Tramp nesposoban da obavlja dužnost i da bi u poslednjim danima mandata mogao da načini dodatnu štetu, nakon što je, kako tvrde, podsticao na pobunu pristalice koje su u sredu upale u Kongres SAD i držale ga četiri sata pod okupacijom. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Na protestu u Vašingtonu u sredu, neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

Članovi Predstavničkog doma u Rezoluciji optužuju Trampa za podsticanje pobune protiv države.

„Predsednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbednost SAD i instituicije Vlade. On će ostati pretnja nacionalnoj bezbednosti, demokratiji i Ustavu ako mu bude dozvoljeno da ostane na položaju“, navodi se u Rezoluciji na četiri stranice.

Komentari

Vaš komentar