Predstavnički dom pozvao Pensa da započne proces razrešenja Trampa s dužnosti

Svet 13. jan 202107:269 komentara
Izvor: Erin Schaff/Pool via REUTERS

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je rezoluciju kojom poziva potpredsednika Majka Pesa da započne proces, koji se oslanja na 25. amandman Ustava, razrešenja s dužnosti predsednika Donalda Trampa.  

Potpredsednik Pens već je pre toga u pismu predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi naveo da ne prihvata tu inicijativu te da to neće da uradi.

Oslanjanje na 25. amandman podrazumeva da bi Pens i većina Trampove administracije morali da proglase Trampa nesposobnim za obavljanje dužnosti. Pens je ranije odbio takav potez.

POVEZANE VESTI:

Očekuje se da će Predstavnički dom u sredu glasati o opozivu Trampa s dužnosti, pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti. Uz za sada četvoro republikanaca koji su otvoreno najavili da će podupreti opoziv predsednika Trampa zbog podsticanja na nasilan prekid rada američkog Kongresa, demokrate u Predstavničkom domu spremne su za istorijsko glasanje o uklanjanju predsednika iz njegove kancelarije.

Osam dana uoči isteka mandata, Predstavnički dom će glasati o rezoluciji o opozivu, kojom se optužuje republikanski predsednik za podsticanje pobune u govoru svojim pristalicama, prije nego što one nasilno upale u američki Kapitol, sedište parlamenta, pri čemu je poginulo pet osoba.

To će glasanje pokrenuti suđenje u Senatu, još pod kontrolom republikanske većine, iako još nije jasno ima li uopšte dovoljno vremena ili političkog apetita za izbacivanje Trampa.

Demokrate prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno u utorak, uz 223 glasa ‘za’ i 205 glasova ‘protiv’, formalno izglasale rezoluciju kojom se poziva potpredsednik Pens da se pozove na 25. amandman i pokrene Trampovu smenu. Pens je ranije u pismu Pelosi to odbio, navevši kako „ne veruje da je to u najboljem interesu naše nacije i u skladu s Ustavom“ te je pozvao Pelosi i Predstavnički dom da se zajedno usmere na miran prenos vlasti i inauguraciju novog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Komentari

Vaš komentar