Predstavnički dom izglasao da prestonica Vašington bude 51. država SAD

Svet 22. apr 202122:02 > 22:0621 komentara
Vašington
Izvor: pixabay.com

Predstavnički dom američkog Kongresa tesnom većinom je, drugi put za manje od godinu dana, glasao da prestonica Vašington postane 51. američka država.

Zakonski predlog o tom pitanju upućen je na razmatranje Senatu, gde mu se oštro protive republikanci, prenosi Glas Amerike.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, odobrio je inicijativu bez podrške republikanskih članova, sa 216 glasova za, dok je 208 bilo protiv.

Stanovnici Vašingtona uglavnom podržavaju demokrate.

Kao država, prestonica bi birala dva demokratska senatora, čime bi potencijalno bio izmenjen odnos snaga u Senatu, u kojem dve stranke sada imaju isti broj senatora – po 50.

Demokrate, koje se decenijama zalažu za izmenu statusa Vašingtona, nadaju se da će moći da iskoriste pobedu predsednika Džozefa Bajdena na izborima i kontrolu nad oba doma Kongresa da prime novu državu prvi put od 1959. godine – kada su se uniji pridružili Aljaska i Havaji.

Demokrate tvrde da će davanje državnosti prestonici ispraviti viševekovnu nepravdu – da „više od 700.000 Amerikanaca koji plaćaju federalne poreze, koji se bore i umiru u ratovima, obavljaju ulogu porotnika, nemaju glas u Senatu ili u Predstavničkom domu“, poručila je članica Kongresa iz Demokratske stranke Džen Šakovski i dodala da je to definicija izraza „oporezivanje bez zastupljenosti (u Kongresu)“ (Taxation Without Representation).

Nova država bi nosila ime „Vašington, Daglas Komonvelt“ poDžordžu Vašingtonu, prvom američkom predsedniku, i Frederiku Daglasu, bivšem robu i slavnom abolicionisti.

Predstavnički dom je u junu prošle godine prvi put izglasao zakonski predlog da Vašington dobije status države, sa 232 glasa „za“, dok je 180 bilo protiv. Republikanci, koji su tada imali većinu u Senatu, odbili su da ga razmatraju.

Prestonica, ukoliko dobije status države, imala bi najmanje jednog predstavnika u donjem domu Kongresa. Sa oko 700.000 stanovnika, ima veću populaciju od saveznih država Vajoming i Vermont. Oko polovine stanovnika su Afroamerikanci.

Vašington trenutno ima samo jednog člana Kongresa – „delegata“ u Predstavničkom domu, koji nema pravo glasa o zakonskim predlozima.

Ako bi postao 51. američka država, Vašington bi i dalje imao tri elektorska glasa na predsedničkim izborima. Elektorski glasovi se dodeljuju na osnovu broja stanovnika.

Komentari

Vaš komentar