Predsednik Ukrajine predlaže formalni sporazum o naknadi štete iz ruske imovine

Svet 21. maj. 202209:12 > 09:1528 komentara
Podeli:
Izvor: Ukrainian Presidential Press Service/via Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je uspostavljanje formalnog sporazuma sa savezničkim zemljama kako bi se obezbedila kompenzacija Rusije za štetu koju su njene snage izazvale tokom rata.

Zelenski, koji kaže da Rusija pokušava da uništi što je više moguće ukrajinske infrastrukture, rekao je da bi takav sporazum pokazao da će zemlje koje planiraju agresivne akcije morati da plate za svoje poteze.

Pročitajte još:

„Pozivamo zemlje partnere da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji bi obezbedio da svako ko je pretrpeo štetu od ruskih akcija može dobiti nadoknadu za sve nastale gubitke“, rekao je on u onlajn obraćanju.

Prema njegovim rečima, prema takvom sporazumu u zemljama potpisnicama, ruska imovina i novac bi bili konfiskovani i usmereni u poseban kompenzacioni fond.

„To bi bilo pošteno. I Rusija bi osetila težinu svake rakete, svake bombe, svake granate koja je pala na nas“, rekao je Zelenski.

Kanada je prošlog meseca najavila da će promeniti svoj zakon o sankcijama kako bi omogućila konfiskaciju zaplenjene imovine i strane imovine pod sankcijama kao kompenzaciju za žrtve ili da pomogne obnovu strane zemlje od rata.

Više o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO. Najnovije informacije pratite i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar