Predsednik Tunisa raspustio parlament, smenjen i premijer, upad u Al Džaziru

Svet 26. jul. 202107:09 > 14:10
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Hassene Dridi

Predsednik Tunisa Кais Said saopštio je da je raspustio parlament i otpustio premijera Mečičija, posle nasilnih protesta u nedelju koji su održani zbog pogoršanja ekonomske, socijalne i zdravstvene situacije u toj severnoafričkoj zemlji. Pripadnici snaga bezbednosti upali u redakciju katarske televizijske kuće Al džazira u Tunisu.

Predsednik Said je povukao te poteze na osnovu člana 80. ustava zato što se Tunis suočava sa pikom epidemije koronavirusa i dubokom političkom krizom koja je paralisala zemlju mesecima.

Više hiljada ljudi, uglavnom mladih, je uprkos velikoj vrućini i kršeći sanitarne mere zbog koronavirusa, izašlo na ulice glavnog i drugih većih gradova u zemlji uzvikujući „napolje“. Oni su tražili raspuštanje parlamenta Tunisa i vanredne izbore.

Organizator protesta, koji je održan na 64. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Tunisa, je grupa „Pokret 25. jul“.

Snage bezbednosti bile su raspoređene oko svih važnih institucija, policija je bacila suzavac na demonstrante koji su gađali policajce, a nekoliko njih je uhapšeno.

Sukobi policije i demonstranata su se dogodili i u gradovima Nabeul, Sus, Keruan, Sfaks i Tozeur.

Pripadnici snaga bezbednosti upali u redakciju Al Džazire

Pripadnici snaga bezbednosti u Tunisu nakon državnog udara tokom noći upali su u redakciju katarske televizijske kuće Al džazira u Tunisu.

Na nalogu Al Džazire na Twitteru saopšteno je da su pripadnici snaga bezbednosti odeveni kao civili upali u njihovu kancelariju

Rečeno je da su nakon upada, svi zaposleni isterani iz kancelarija, a zatraženo je da ugase uređaje i telefone.

Navedeno je i da snage bezbednosti u Tunisu pre upada nisu uputile nikakvo upozorenje.

Komentari

Vaš komentar