Predsednik Meksika od Trampa tražio pomilovanje za Asanža, ponudio i azil

Svet 03. jan 202223:474 komentara
Izvor: REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da je od bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa prošle godine, pre kraja mandata, tražio pomilovanje za osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža i ponovio ponudu za azil.

Američke vlasti terete Asanža prema 18 tačaka optužnice zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata i diplomatskih prepiski.

Lopez Obrador je istakao da je ponudu za azil, koju je pre godinu dana dao Asanžu, pre Trampovog odlaska sa funkcije, predočio u pismu u kojem preporučuje pomilovanje za australijskog novinara. On je naglasio da Meksiko nije dobio odgovor na pismo.

POVEZANE VESTI

„Bio bi to znak solidarnosti, bratstva, da mu se dozvoli azil u zemlji u kojoj Asanž odluči da živi. Ukoliko bi dobio azil u Meksiku, Asanž ne bi mogao da se meša u poslove drugih zemalja i ne bi predstavljao nikakvu pretnju“, naveo je Lopez Obrador.

Asanž je u britanskom zatvoru Belmarš od 2019. godine, nakon što ga je policija izvukla iz Ambasade Ekvadora u Londonu zbog kršenja propisa kaucije.

Australijski novinar se sklonio u ambasadu 2012. godine zbog straha od politički motivisanog progona i izručenja u SAD preko Švedske, gde su ga dve žene optužile za seksualne zločine. Poslednje optužbe su na kraju odbačene, a Asanž je sve vreme tvrdio da je nedužan.

Viši sud u Londonu odlučio je u decembru da Asanž može da bude izručen SAD radi suđenja, čime je poništena odluka nižeg suda da osnivača „Vikiliksa“ ne treba predati američkom pravosuđu, budući da bi mogao da pokuša samoubistvo u zatvoru u Americi.

Komentari

Vaš komentar