Predsednik iranskog parlamenta: Protesti bi mogli da destabilizuju zemlju

Svet 02. okt 202222:5711 komentara
protest iran turska
Izvor: Tanjug/AP/Emrah Gurel

Predsednik iranskog parlamenta Mohammad Bagher Kalibaf izjavio je da bi protesti zbog ubistva Mahse Amini mogli da destabilizuju zemlju i pozvao bezbednosne snage da se oštro pozabave demonstrantima za koje tvrdi da ugrožavaju javni red, pošto su nemiri širom zemlje ušli u treću nedelju.

Prema navodima na društvenim mrežama, antivladini protesti održani su i danas u Iranu, uprkos blokadi interneta putem kog su dogovarani skupovi.

Kalibaf je rekao poslanicima da su, za razliku od ovih protesta, za koje je rekao da imaju za cilj rušenje vlade, prethodne demonstracije nastavnika i penzionera koji su tražili više plate, bile usmerene na reforme, navodi se na sajtu parlamenta.

„Važna tačka (prošlih) protesta je bila da su oni tražili reformu, a ne da ruše sistem. Molim sve koji imaju bilo kakve (razloge za) proteste da ne dozvole da njihov protest preraste u destabilizaciju i rušenje institucija“, izjavio je on.

Hiljade Iranaca izlazilo je na ulice u poslednje dve nedelje u znak protesta zbog smrti Mahse Amini, devojke koju je ubila policija za moral jer navodno nije pravilno nosila hidžab.

Komentari

Vaš komentar