Predsednik Češke Miloš Zeman pušten iz bolnice

Svet 22. sep 202112:331 komentar
Izvor: Milan Krammermayer/AFP

Predsednik Češke Miloš Zeman pušten je u sredu iz bolnice u Pragu u koju je primljen pre osam dana zbog stanja dehidracije i iscrpljenosti.

Pročitajte još:

Iz njegovog kabineta rečeno da je Zeman (76) prošao potrebne zdravstvene preglede i analize na kojima nije otkriven nikakav problem niti bolest koji bi mogli ugroziti njegov život, prenosi agencija AP.

Iz sličnih razloga on je 2019. proveo četiri dana u istoj bolnici. Zeman je pušač i boluje od dijabetesa i neuropatije te ima problema s hodanjem, zbog čega koristi kolica.

Portparolka praške Centralne vojne bolnice koja je ranije Rojtersu rekla da će Zeman biti pušten oko 11 sati nije dala nikakve detalje niti odgovorila na pitanje o njegovom stanju ili lečenju.

Predsednikov kabinet prošle nedelje je objavio da je Zeman, koji koristi kolica na većini službenih dužnosti već mesecima, prošao zdravstvene preglede u bolnici koji su pokazali da je patio od dehidracije i blage iscrpljenosti.

Dodao je da njegov dijabetes nije bio iznad granica, ali da se problemi s neuropatijom nastavljaju.

Češka održava parlamentarne izbore 8. i 9. oktobra.

Iako vlada ima većinu izvršnih ovlašćenja u Češkoj, predsednik je ključan u imenovanjima, uključujući imenovanje predsednika vlade.

Zeman podržava sadašnjeg premijera Andreja Babiša, čija centristička, populistička stranka ANO vodi u ispitivanjima javnog mnjenja uoči izbora.

Komentari

Vaš komentar