Predsednik Čada poginuo u borbi protiv pobunjenika

Svet 20. apr. 202114:09 > 17:209 komentara
Podeli:
Izvor: Ludovic Marin /Pool via REUTERS

Predsednik Čada Idris Debi Itno, koji je zemljom vladao duže od tri decenije, poginuo je u borbi protiv pobunjenika, saopštila je vojska.

Nekoliko sati pre te zapanjujuće objave, izborna komisija je proglasila Debija Itna pobednikom predsedničkih izbora održanih 11. aprila, čime je izborio novi šestogodišnji mandat. Izbore je bojkotovalo nekoliko vodećih opoziconara.

Okolnosti pogibije Debija Itna za sada nisu mogle da budu nezavisno potvrđene zbog udaljenosti lokacije.

Nije poznato ni zašto bi predsednik Čada bio u poseti vojnicima na bojnom polju na severu zemlje ili učestvovao u borbama protiv pobunjenika.

Debi, bivši vojni komandant, došao je na vlast 1990. godine kada su njegove pobunjeničke snage zbacile tadašnjeg predsednika Hisenea Habrea, kasnije osuđenog za kršenja ljudskih prava pred međunarodnim sudom u Senegalu.

Tokom više od 30 godina vladavine Debi je preživeo brojne oružane pobune i uspeo da ostane na vlasti.

Veruje se da je pobunjenička grupa Front za promenu i slogu u Čadu naoružavana i obučavana u susednoj Libiji, pre ulaska u Čad 11. aprila.

Sin ubijenog predsednika na čelu prelaznog saveta koji će voditi zemlju do izbora

Nakon ubistva, vojska je saopštila da će prelazni vojni savet na čijem čelu je sin predsednika Čada Idrisa Debija Itna, voditi državu narednih 18 meseci kada će se organizovati „slobodni i demokratski“ izbori.

Sin ubijenog predsednika je 37-ogodišnji general Mahamat Idris Debi, do sada vođa Predsedničke garde, elitne jedinice i pretorijanske garde režima.

„Prelazni vojni savet garantuje nacionalnu nezavisnost, teritorijalni integritet, nacionalno jedinstvo, poštovanje međunarodnih ugovora i sporazuma i osigurava prelazni period na 18 meseci“, objavio je portparol vojske na državnoj televiziji, čitajući sapoštenje koje je potpisao novi šef tog tela.

Prelazni vojni savet raspustio je vladu i Narodnu skupštinu i obećao da će nove institucije republike biti uspostavljene posle tranzicionog perioda organizovanjem „slobodnih, demokratskih i transparentnih izbora“ za godinu i po dana.

Komentari

Vaš komentar