Predsednik Brazila kažnjen novčano zbog vređanja novinarke

Svet 28. mar. 202114:254 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo/File Photo

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro mora da plati odštetu novinarki zbog ponižavajućih opaski na njen račun, saznaje se u nedelju iz sudskog spisa u koji je AFP imao uvid.

Prema odluci suda u Sao Paulu, Bolsonaro će morati da plati 20.000 reala (3.500 američkih dolara) Patriciji Kampos Melo, novinarki uglednog dnevnog lista Folha De S. Paulo.

Sudija je 16. marta presudio da je desničarski čelnik „okaljao čast i prouzrokovao moralnu štetu“ novinarki koja je tužila predsednika. Bolsonaro može da uloži žalbu na presudu.

U februaru 2020. Bolsonaro je insinuirao da je Kampos Melo nudila seks kao protivuslugu jednom izvoru u zamenu za negativne informacije o njemu.

Novinarka je napisala nekoliko istraživačkih članaka o organizaciji koja je 2018. tokom predsedničke kampanje na WhatsApp klevetala Bolsonarove suparnike.

U januaru je izvojevala pravnu bitku protiv Bolsonarovog sina Eduarda, koji je morao da plati 30.000 reala (5.600 američkih dolara) kao kompenzaciju za moralnu štetu koja joj je nanesena nakon što je izjavio da je „pokušala da zavede“ izvor kako bi izvukla štetne informacije o njegovom ocu.

Komentari

Vaš komentar