Pre tri godine bio je u zatvoru, a verovatno će biti brazilski predsednik

Svet 30. sep 202208:134 komentara
Luiz Inacio Lula da Silva
Izvor: REUTERS/Carla Carniel/File Photo

Pre tri godine Luiz Inacio Lula da Silva čamio je u zatvorskoj ćeliji.

Bivši brazilski predsednik, koji je na čelu zemlje bio od 2003. do 2010, služio je dvanaestogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije. Izgledalo je da mu je politička karijera gotova.

Međutim, pušten je iz zatvora 2019. nakon što je sud odlučio da je sudija koji je predsedao njegovim suđenjem bio pristrasan i sada je samo na korak od jednog od najneočekivanijih političkih povrataka u skorašnjoj istoriji.

Izgleda da će Lula, kako ga zovu, opet biti predsednik. Pitanje, sudeći po anketama, nije hoće li pobediti sadašnjeg predsednika, krajnjeg desničara Žaira Bolsonara, nego kada.

Nedavne ankete pokazale su da bi Lula mogao dobije oko 45 posto glasova, a Bolsonaro 35, čime bi Lula bio vrlo blizu pobedi u prvom krugu izbora u nedelju. Ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, prva dva kandidata idu u drugi krug 30. oktobra.

Povratak na vlast Lula bi mogao da zahvali ne samo svojoj borbenosti i populističkom šarmu, zbog čega ga je bivši američki predsednik Barak Obama jednom nazvao „najpopularnijim predsednikom na Zemlji”, nego i sve većoj zabrinutosti građana zbog širenja nejednakosti, što je dovelo do novog talasa uspona levičara na vlast u Latinskoj Americi zadnjih godina.

Komentari

Vaš komentar