Praktični sveštenik iz aviona blagosilja polja i stoku

Svet 22. maj. 202218:36
Podeli:
Izvor: AFP/ Valentine Chapius

Odeven u belu mantiju, sveštenik Pijer Oan iz opatije Moasak na jugozapadu Francuske, nadleće zvonike svoje parohije malim avionom blagosiljajući polja i stoku poljoprivrednika u skladu s hiljadugodišnjom tradicijom koja je poslednjih decenija skoro nestala.

„U Moasak sam stigao 2016. godine, ali tek prošle godine su mi lokalni poljoprivrednici otkrili da postoji molitva za dobar rod, tradicija za koju do sada nisam znao“, rekao je za AFP 43-godišnji sveštenik Oan.

Prve takve molitve u Francuskoj datiraju iz 5. veka. Radilo se o procesijama namenjenim uglavnom dobrim žetvama, navodi se u saopštenju biskupije Montoban i dodaje da su „parohije u kojima se i danas odvijaju postale retkost“.

Zabrinut zbog situacije u kojoj su se našli poljoprivrednici zbog višemesečnih razdoblja mraza i velikih vrućina, otac Oan, poreklom Vijetnamac, odlučio je da nadleti 16 crkava u svojoj parohiji i tako blagoslovi polja i stoku nekoliko dana pre hrišćanskog praznika Vaznesenja gospodnjeg, odnosno Spasovdana.

Ulazeći u mali crveno-beli avion dvosed, sveštenik Pijer poprskao je svetom vodom, a zatim su zazvonila zvona i izgovorena je molitva.

„Sveštenik u avionu, to je prikladno za vreme u kojem živimo. S obzirom na 16 crkava i zvonika, ne vidim kako bi blagoslov obavio pešice“, rekla je uz osmeh meštanka Moasaka Ani Laflorenti (69).

„Kada sam bila devojčica, blagoslov se odvijao rano ujutru, a poljoprivrednici su za dolazak sveštenika i njegov blagoslov pripremili krst, poljsko cveće i žito“, prisetila se s nostalgijom.

Komentari

Vaš komentar