Poznatom ruskom rokeru preti kazna zbog izjave o Putinu i domovini

Svet 19. maj. 202217:1622 komentara
Podeli:
Izvor: OLGA MALTSEVA / AFP

Lideru poznate ruske rok-grupe DDT Juriju Ševčuku preti novčana kazna zbog "diskreditacije ruske armije". Njega su sinoć nakon koncerta ispitivali pripadnici bezbednosnih službi zbog reči izgovorenoj publici.

„Otadžbina, prijatelji, to nije predsednikovo dupe koje se mora lizati i ljubiti sve vreme. Domovina je ona siromašna baka koja sve vreme prodaje krompir na železničkoj stanici. To je domovina“, rekao je Ševčuk publici tokom sinoćnjeg koncerta u ruskom gradu Ufa, u Republici Baškiriji, nakon kojeg su ga ispitivali pripadnici bezbednosnih službi.

Pročitajte još:

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da su u vezi sa „provokativnim izjavama rok muzičara Jurija Ševčuka tokom koncerta 18. maja u sportskom kompleksu Ufa Arena, službenici odeljenja policije broj 7 ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova za Ufu sačinili protokol o administrativnom prekršaju“ i da su materijale uputili sudu na razmatranje.

Organizator koncerta Radmir Usaev je na Fejsbuku saopštio da su odmah nakon koncerta došli pripadnici službi bezbednosti, iza kulisa odvojili Ševčuka od ostalih članova grupe i tokom sat vremena razgovarali sa njim o koncertu, kao i o njegovim pogledima na rat u Ukrajini i o domovini.

Usaev je kazao da su pripadnici službe bezbednosti planirali da privedu muzičara, ali da su odustali, i napisali samo prijavu za prekršaj.

Posle početka ruske agresije na Ukrajinu, ruski parlament je usvojio zakon kojim za diskreditovanje ruske armije preti kazna do 15 godina zatvora.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar