Potvrđena kazna zatvora od 25 godina hotelijeru poznatom po filmu Hotel Ruanda

Svet 04. apr. 202220:14 > 20:152 komentara
Podeli:
Izvor: Simon WOHLFAHRT / AFP

Apelacioni sud Ruande potvrdio je kaznu zatvora od 25 godina žestokom protivniku vlasti Polu Rusesabagini, koji je bio inspiracija za film "Hotel Ruanda".

Sud je odbacio žalbu tužilaštva koje je tražilo težu kaznu za Rusesabaginu, bivšeg hotelijera osuđenog za terorizam.

Sud je zaključio da Rusesabagini ne treba povećavati kaznu jer je „u skladu sa težinom njegovih zločina“ i zato što prethodno nije osuđivan.

Rusesabagina, žestoki protivnik predsednika Ruande Pola Kagamea, osuđen je u septembru na 25 godina zatvora zbog "osnivanja i članstva" u Frontu nacionalnog oslobođenja (FLN), oružanoj grupi optuženoj za smrtonosne napade u Ruandi 2018. i 2019. godine.

Bivši hotelijer negira optužbe i tvrdi da je reč o političkom procesu.

Rusesabaginu je proslavio film "Hotel Ruanda" iz 2004. godine, u kojem je on prikazan kao umereni pripadnik plemena Hutu koji je vodio hotel u Kigaliju i spasio više od 1.000 ljudi tokom građanskog rata u Ruandi. Hutu su počinili genocid nad pripadnicima etničke grupe Tutsi 1994. godine, kada je ubijeno oko 800.000 ljudi.

Od 1996. godine živeo je u egzilu u SAD i Belgiji, a uhapšen je u Kigaliju u avgustu 2020. godine, kada je izašao iz aviona za koji je mislio da leti za Burundi.

Komentari

Vaš komentar