Potpredsednica SAD u petodnevnoj poseti Francuskoj, korak ka poboljšanju odnosa

Svet 08. nov. 202118:161 komentar
Podeli:
Izvor: Reuters/Jeenah Moon

Potpredsednica SAD Kamala Haris u ponedeljak uveče kreće u petodnevnu posetu Parizu, u cilju da završi proces pomirenja posle američko-francuskog spora o isporuci francuskih podmornica Australiji.

Pre Kamale Haris, šef američke diplomatije Entoni Blinken i savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan boravili su Parizu da bi poboljšali odnose sa Francuskom.

SAD, Velika Britanija i Australija su 15. septembra najavile novo partnerstvo u indijsko-pacifičkom regionu, ali te zemlje nisu konsultovale Francusku, koja je tim partnerstvom izgubila ranije sklopljen vredan ugovor o isporuci podmornica Australiji.

Američku potpredsednicu će u sredu primiti francuski predsednik Emanuel Makron. Kamala Haris će tokom boravka posetiti američko vojno groblje, pošto će ona biti u u Francuskoj u četvrtak, na Dan obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu.

Ona će u četvrtak zajedno sa Makronom učestvovati na pariskom Forumu za mir.

Haris će u utorak posetiti Institut Paster, a u petak će učestvovati na međunarodnoj konferenciji o Libiji, koja će biti organizovana u Parizu.

Komentari

Vaš komentar