Postignut dogovor između aviokompanije SAS i pilota, obustavljen štrajk

Svet 19. jul 202209:001 komentar
Podeli:
Izvor: TT News Agency/Ali Lorestani via Reuters

Skandinavska aviokompanija SAS i sindikati pilota objavili su da su postigli sporazum i time okončali dvonedeljni štrajk, koji je koštao kompaniju u teškoćama između devet i 12 miliona dolara dnevno.

„Posle 15 dana štrajka, SAS i sindikati pilota SAS Skandinavija postigli su sporazum. Strane su se složile oko novih kolektivnih ugovora za pet i po godina i kompanija SAS Skandinavija nastaviće letove prema redovnom planu što je pre moguće“, saopštio je SAS, posle pregovora koji su trajali ceo dan u ponedeljak i završeni su jutros.

Švedsko udruženje pilota (SPF) saopštilo je da su piloti SAS pristali da potpišu novi sporazum sa kompanijom i da će štrajk biti završen.

Gotovo hiljadu pilota počelo je štrajk 4. jula, zbog smanjenja plata koje je uprava tražila u okviru plana restrukturiranja uvedenog da bi firma preživela i protiv odluke kompanije da ne zaposli ponovo pilote otpuštene tokom pandemije kovida-19.

Prema SPF-u, 450 pilota će biti ponovo zaposleno u skladu sa novim dogovorom.

Prošle nedelje, generalni direktor kompanije Anko van der Verf upozorio je da bi produženi štrajk pretio uspešnom sprovođenju stečajnog postupka kompanije i na kraju njenom preživljavanju.

Prema procenama kompanije, desetog dana štrajka obustava rada je već koštala SAS između jedne i 1,3 milijarde švedskih kruna (94 do 123 miliona dolara), sa otkazivanjem više od 2.500 letova.

Štrajk je takođe imao znatan uticaj na mogućnost uspeha plana restrukturiranja početog u februaru, upozorio je direktor.

SAS zapošljava gotovo 7.000 ljudi, uglavnom u tri skandinavske zemlje (Švedska, Norveška, Danska) i pokušava da sprovede dokapitalizaciju od milijardu evra da bi došao do svežeg novca.

Komentari

Vaš komentar