Poslednji govor Angele Merkel u Bundestagu: Retko viđena tako emotivna

Svet 08. sep 202108:4821 komentara
Podeli:
Angela Merkel
Izvor: Tanjug / Michael Kappeler/dpa via AP

Kancelarka Angela Merkel održala je verovatno poslednji govor u parlamentu i preporučila Armina Lašeta iz svoje stranke za svog naslednika, budućeg kancelara.

Nije rekla „zbogom“, ali svejedno je to bio oproštaj. Jer ako se ne dogodi ništa nepredviđeno, Angela Merkel je poslednji put govorila u parlamentu kao kancelarka. Ona je to učinila kao šefica vlade – i kao političarka CDU u jeku predizborne kampanje, piše DW.

Savezni izbori 26. septembra su, kako je rekla, „odlučni za našu zemlju u ovim najtežim vremenima“. I nije svejedno ko vlada ovom zemljom. Građani mogu da biraju: Vladu, koju bi činili SPD i Zeleni, stranke koje bi pristale da vladaju u koaliciji sa Levicom ili u najmanju ruku ne isključuju takvu mogućnost.

Aluziju Merkel na crveno-crveno-zelenu koaliciju koja je prema sadašnjim anketama matematički moguća, članovi Levice komentarisali su glasno i podrugljivo.

„Samo govorim istinu!“, odgovorila je kancelarka i hvalila svog mogućeg naslednika Armina Lašeta (CDU) koji stoji za Saveznu vladu „koja našu zemlju vodi u budućnost sa merom i sredinom puta“.

„Sram vas bilo!“ čuli su se glasni povici iz redova Levice upućeni Angeli Merkel.

„Bože, kakva drama!“, uzvratila je 67-godišnjakinja.

Članica Bundestaga je više od 30 godina i ne zna gde bi trebalo razgovarati o takvim pitanjima, ako ne ovde. „Ovo je srce demokratije i upravo ovde se o tome razgovara!“ Tako emotivna Merkelova retko je viđena u parlamentu.

A razloga za to ima: prema anketama, CDU i CSU stoje loše kao nikada do sada – samo 20 odsto Nemaca bi glasalo za njih. Nakon 16 godina sa kancelarkom Angelom Merkel, konzervativci bi dakle mogli da završe u opoziciji.

Zahvalnost „gospođi doktor Merkel“

Olaf Šolc, kandidat za kancelara socijaldemokrata, u početku je govorio o pandemiji korone: vlada, članovi parlamenta, građani bili su suočeni sa najvećim izazovom od ujedinjenja zemlje.

„Zajedno smo se držali kao cela država, ali želim da istaknem – držali smo se zajedno kao Vlada.“ I zato na kraju ove legislature želi da kaže: „Hvala lepo i Vama na saradnji, gospođo doktor Merkel!“

I koliko god je ovu debatu u prvih nekoliko minuta karakterisala oštra retorika predizborne kampanje – Merkel i Šolc su kod teme korona bili složni. S obzirom na sve veći broj infekcija, oboje su promovisali vakcinicaju: „Vakcinacija nam vraća slobodu“, rekla je kancelarka. „Vakcinišite se!“, apelovao je njenog mogući naslednik na mnoge neodlučne.

Virolozi smatraju da je neophodno da se vakciniše najmanje 85 posto stanovništva kako bi se dugoročno uspešno obuzdala pandemija. Trenutno je potpuno vakcinisano 61,5 odsto stanovništva Nemačke.

Međutim, osim borbe protiv korone, nakon četiri godine zajedno na vlasti, između konzervativaca i socijaldemokrata nema zajedništva.

„Još jedna Savezna vlada pod vođstvom CDU/CSU koštala bi Nemačku prosperiteta i radnih mesta“, povikao je Olaf Šolc u plenarnu salu i dobio oduševljen aplauz iz redova SPD.

U vezi saradnje sa Levicom, koju je pomenula Merkel, on je uzvratio indirektno – tako što je još jednom izneo svoju privrženost prema NATO. Levica, s druge strane, teži ukidanju NATO i bezbednosnom partnerstvu koje uključuje Rusiju.

Na kraju svog govora, Šolc je reako da je uveren da će uspeti da nasledi Angelu Merkel i direktno se obratio biračima: „Vi odlučujete kako će naše društvo ići dalje“.

Analena Berbok želi da postane kancelarka

Analena Berbok takođe želi da postane savezna kancelarka i ne pozdravlja samo svoje kolege u plenarnoj sali, već i „gledaoce“ – Feniks, kanal javnog servisa direktno je prenosio debatu u Bundestagu.

Kandidatkinja Zelenih takođe naglašava da su izbori za Bundestag „ključni“. Zašto? „Zato što će se odlučiti da li sledeća Savezna vlada još uvek može aktivno uticati na klimatsku krizu ili ne.“

Ona je optužila sadašnju koaliciju CDU, CSU i SPD da je učinila premalo za životnu sredinu. Konkretno, ona kritikuje, prema njenom mišljenju, prekasno napuštanje proizvodnje uglja 2038 godine.

Lašet o eri Merkel – „16 dobrih godina za Nemačku“

Potom je za govornicu stupio kandidat za kancelara CDU Armin Lašet. Iako nije član Bundestaga, prisustvuje sednicama Bundestaga kao premijer Severne Rajne-Vestfalije. U plenarnoj sali su rezervisana mesta za predstavnike svih 16 nemačkih saveznih pokrajina.

Eru Angele Merkel, koje se bliži kraju, opisao je kao „16 dobrih godina za Nemačku“.

Kao dokaz, on se, između ostalog, poziva na broj nezaposlenih: trenutno ih je 2,6 miliona, u odnosu na pet miliona 2005. kada se završilo vladanje prve i do sada jedine crveno-zelene Savezne vlade, koja je 1998. formirana pod kancelarom Gerhardom Šrederom (SPD).

Armin Lašet je govorio 35 minuta – to je bio daleko najduži govor u trosatnoj debati o „situaciji u Nemačkoj“. Konačno, poput Angele Merkel na početku, kritikovao je činjenicu da SPD i Zeleni nisu isključili koaliciju sa Levicom.

Nije tako teško reći „ne“ i „nećemo praviti koaliciju sa njima“, kaže kandidat za kancelara CDU / CSU, izazivajući time posmeh i smeh iz redova Levice.

Sve će biti učinjeno kako bi se „osiguralo da u Nemačkoj ne dođe crveno-crveno-zelenog saveza“, rekao je Lašet.

Osim Zelenih, opozicione stranke su na ovom zasedanju Bundestaga imale samo sporedne uloge. Jer alternativa za Nemačku (AfD), Slobodne demokrate (FDP) i Levica nemaju izgleda da u prvoj vladi posle Angele Merkel savezni kancelar bude iz njihovih redova.

Ipak – sa izuzetkom AfD, sve te pomenute stranke mogu manje ili više da se nadaju da će biti članovi koalicije koja će vladati Nemačkom.

Komentari

Vaš komentar