Posledica Trampovog zakona: Još 337 migrantske dece razdvojeno od roditelja

Svet 12. avg. 202119:30
Podeli:
Izvor: REUTERS/Go Nakamura

Aktivisti i zvaničnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena pomogli su da se 861 dete spoji sa roditeljima, ali još 337 dece razdvojeno je od majki i očeva na granici SAD i Meksika, kao posledica zakona koji je uveo bivši predsednik Donald Tramp.

Bajdenova administracija je u februaru pokrenula akciju za ponovno spajanje porodica kao deo napora da se neutrališu efekti kontroverznog zakona Trampove administracije, tzv. „nulte tolerancije“ kojim je pozivano na krivično gonjenje odraslih koji prelaze ovu meksičko-američku granicu. Kao rezultat toga, hiljade porodica je razdvojeno, što su žestoko kritikovale organizacije za zaštitu ljudskih prava i grupe za zaštitu imigranata, piše Gardijan.

Povezane vesti

Prema dokumentu koji su objavili Ministarstvo pravde i Američko udruženje za građanske slobode, 337 dece koja su još razdvojena od roditelja podeljena su u grupe. U prvoj grupi nalazi se 250 dece, za koje se veruje da su njihovi roditelji izbačeni iz SAD pošto su razdvojeni od dece.

U drugoj grupi je oko 75 dece, za čije roditelje se veruje da su u SAD.

U toj drugoj grupi nalazi se i 12 dece za koje vlada nije uspela da pribavi telefon ili roditelja, ili advokata ili hranitelja.

Takođe, aktivisti pokušavaju da pronađu roditelje i na terenu, uglavnom u matičnim zemljama.

Uprkos naporima da se neutrališu efekti Trampovog kontroverznog zakona „nulte tolerancije“, i Bajden je upozorio migrante da ne dolaze u SAD.

„Ne dolazite ovde. Ne napuštajte svoja mesta, gradove ili zajednice“, rekao je Bajden u intervjuu za ABC u martu.

Prema podacima carinske i granične službe, u julu je više od 200.000 migranata uspelo da pređe južnu američku granicu, što je cifra koja nije zabeležena u poslednjih 20 godina.

Među tih 200.000 migranata bilo je i 19.000 maloletnika bez pratnje, prema pomoćniku sekretara za graničnu i imigracionu politiku Dejvidu Šabulijanu.

Tramp je 2019. proglasio vanredno stanje na južnoj granici, što mu je omogućilo da zaobiđe Kongres, koji nije odobrio novac za izgradnju zida prema Meksiku, i da sredstva uzme iz vojnog budžeta.

U četvorogodišnjem Trampovom mandatu za izgradnju zida na granici sa Mekiskom potrošeno je oko 25 milijardi dolara kako bi se sprečio ulazak ilegalnih imigranata. To je bilo jedno od njegovih glavnih obećanja u predizbornoj kampanji 2016. godine.

Kada je Tramp u januaru 2017. ušao u Belu kuću na granici sa Meksikom već su postojale različite vrste ograda u dužini od 1.000 kilometara. Tokom njegovog mandata izgrađeno je 128 kilometara novih barijera, a stare ograde su obnovljene u dužini od 654 kilometra.

Komentari

Vaš komentar