Posle pregovora u Egipat vraćeno oko 5.000 starih artefakata iz SAD

Svet 28. jan 202107:051 komentar
Izvor: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta je u sredu uveče objavilo da je, posle višegodišnjih pregovora, u tu zemlju vraćeno oko 5.000 komada drevnog metalnog novca koji se nalazio u SAD, koji je uglavnom pokraden, kao i informaciju "o pristizanju velike količine drevnih egipatskih predmeta koji su bili u vlasništvu Biblijskiog muzeja u Vašingtonu".

U saopštenju za medije se, na osnovu nalaza stručnjaka za spiskove vraćenih artefakata, precizira de je reč o gotovo 5.000 antikviteta, uglavnom rukopisa, ali i pogrebnih maski, delova pogrebnih kovčega i glava kamenih kipova. Ti delovi, koji su na ilegalno izneseni iz Egipta, biće smešteni u Koptski muzej u Kairu, dodaje se u tekstu.

Iako još nije poznato kako i ko je te artefakte ilegalno iskopao i odneo iz Egipta i kako su dospeli u Biblijski muzej u Vašingtonu, egipatske vlasti.

već godinama pregovaraju sa tim muzejom o njihovom vraćanju.

Tokom narodne pobune 2011. u kojoj je Hosni Mubatrak smenjen sa vlasti, mnogi predmeti neprocenjive egipatske baštine oštećeni su, uništeni ili ukradeni, a potom ilegalno izneseni. Više hiljada njih se kasnije pojavilo na međunarodnom tržištu, na veb mestima ili na aukcijama.

Komentari

Vaš komentar