Posle četiri meseca zatvaranja, Britanci će ponovo moći da se grle i zabavljaju

Svet 17. maj. 202113:35
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannah McKay

Prijatelji će se grliti i nazdravljati kriglama piva, a britanska ekonomija će se otvoriti u ponedeljak, dajući za 65 miliona stanovnika osećaj slobode nakon četveromesečnog zatvaranja zbog epidemije kovida-19.

Povezane vesti

Većina Britanaca moći će ponovo da se grli, iako oprezno, da pije u pubovima, jede u restoranima i ide u bioskop nakon niza „lokdauna“ i najstrožih ograničenja u mirnodopskoj istoriji zemlje.

„Zagrliću se sa svima koje vidim, neću skidati ruke s njih“, rekla je glumica Džoana Lamli listu Telegraf.

No, uz euforiju je potreban i oprez. Premijer Boris Džonson savetovao je ljudima da budu oprezni i upozorio da bi se, pojavi li se u zemlji indijska varijanta koronavirusa, potpuno otvaranje u junu moglo odložiti.

Od ponedeljka će u Britaniji na otvorenom moći da se okuplja do 30 ljudi, dve porodice da se druže u zatvorenim prostorima, kafići, pabovi i restorani otvoriće unutrašnje prostore, a štićenici domova za starije osobe moći će u posetu da primaju pet gostiju. Zaštitne maske u školama više nisu obavezne.

Ponovo može da se putuje u inostranstvo

Ukinuta je i zabrana putovanja u inostranstvo. „Ja sam Amerikanka, deca su mi Amerikanci, suprug Britanac i živimo u Britaniji. Predivno je što danas ponovno možemo da putujemo“, rekla je Džuli (42) koja je s aerodroma Hitroua otputovala za Ostin u Teksasu.

Iako se mere donekle razlikuju u četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva, ograničenja su u ponedeljak ublažena u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, a nešto kasnije relaksiraće se i u Severnoj Irskoj.

Izvor : REUTERS/Remo Casilli

U Britaniji je od posledica kovida-19 umrlo 127.679 ljudi, najviše u Evropi i na petom mestu u svetu nakon SAD-a, Brazila, Indije i Meksika, pokazuju podaci univerziteta Džons Hopkins.

Britanska ekonomija je prošle godine doživela najveći pad u poslednja tri veka, a vlada je upumpala stotine milijardi funti da bi spasila firme i radna mesta.

Komentari

Vaš komentar