Poslanici Kongresa zatražili svedočenje Trampa o aktivnostima pre nereda

Svet 04. feb 202123:51
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Poslanici donjeg doma američkog Kongresa zaduženi za proces opoziva bivšeg predsednika Donalda Trampa zatražili su da Tramp pod zakletvom svedoči o svojim aktivnostima koje su prethodile nasilnom upadu njegovih pristalica 6. januara u zgradu parlamenta, javlja Rojters.

„Što se tiče vašeg osporavanja ovih činjenica, pišem vam kako bih vas pozvao da svedočite pod zakletvom, pre ili tokom procesa opoziva u Senatu, o svom ponašanju 6. januara 2021.“, napisao je u pismu Trampu i njegovim advokatima poslanik demokrata Džemi Raskin, koji vodi proces opoziva u Predstavničkom domu.

Procedura opoziva donedavnog republikanskog predsednika Sjedinjenih Država, inače prvog američkog šefa države protiv kojeg je taj proces vođen dva puta, trebalo bi da počne iduće sedmice, podseća Rojters.

Tramp, koji je neutemeljeno tvrdio da je izgubio predsedničke izbore zbog masovne prevare, pozvao je svoje pristalice da dođu pred Kongres u koje je u tom trenutku trajala sednica na kojoj se potvrđivala pobeda novog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Zbg nereda i upada velike grupe demoinstranata u zgradu Kongresa sednica je odložena na nekoliko saqti.

Tokom nasiljnog upada i nereda poginulo petoro ljudi, među kojima i jedan policajac.

Tramp nije prisustvovao ceremoniji primopredaje vlasti i inauguraciji Džozefa Bajdena jer je odleteo na Floridu da – igra golf.

Komentari

Vaš komentar