Portugal odobrio turistička putovanja za većinu evropskih zemalja

Svet 15. maj. 202112:571 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Violeta Santos Moura

Portugal je odobrio turistička putovanja za građane većine evropskih zemalja, saopštilo je tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova.

Osobe iz zemalja EU u kojima je broj slučajeva koronavirusa manji od 500 na 100.000 stanovnika mogu da putuju u Portugal i kad je reč o putovanjima koja nisu neophodna, navela je portugalska vlada u saopštenju. Ta mera stupa na snagu u ponedeljak.

Svi putnici stariji od dve godine moraju, pre ulaska u avion, da pokažu negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Aviokompanijama koje prime putnike bez testa preti kazna između 500 i 2.000 evra po putniku, navodi se u saopštenju.

Restrikcije, kojima su dozvoljena samo neophodna putovanja, zadržane su za osam zemalja, među kojima su pet zemalja EU – Kipar, Hrvatska, Litvanija, Hiolandija i Švedska, kao i za Južnu Afriku, Brazil i Indiju.

Putnici iz tih zemalja moraće po dolasku u karantin od 14 dana.

Portugal je još u petak odobrio turistička putovanja iz Velike Britanije čime je ukinuo restrikcije uvedene početkom januara da bi se savladala eksplozija pandemije kovida-19.

Veze sa Velikom Britanijom prekinute su u januaru i ponovo uspostavljene sredinom aprila, ali samo za neophodna putovanja.

Stotine britanskih turista, najbrojnijih gostiju Portugala, očekuju se već iduće nedelje, pre svega u turističkoj oblasti Algarve na jugu.

Hiljade navijača takođe se očekuju 29. maja u Portu na finalu Lige šampiona između Mančester sitija i Čelsija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar