Portparol EU: Borel tokom posete Moskvi želi da se sastane sa Navaljnim

Svet 01. feb. 202117:481 komentar
Podeli:
Izvor: Screenshot

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izrazio je želju da tokom posete Moskvi od 4. do 6. februara razgovara sa zatvorenim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izjavio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano.

„Plan posete Moskvi i dalje postoji, ali ono što se dešava u Rusiji je neprihvatljivo, tretman koji se primenjuje prema Navaljnom je takođe neprihvatljiv i Borel želi o tome da razgovara sa ruskim zvaničnicima“, rekao je Stano.

POVEZANE VESTI

Portparol je dodao da je EU u kontaktu sa timom Navaljnog kako bi se razmotrile mogućnosti sastanka sa ruskim opozicionarom, ali za sada ništa ne može da se potvrdi.

„Kada se priprema jedna poseta, ne treba insistirati već postići dogovor sa tamošnjim kolegama o programu posete“, rekao je Stano.

Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se mesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom. Navaljni je za trovanje optužio Kremlj koji je demantovao bilo kakvu upletenost.

EU je u nekoliko navrata zatražila oslobađanje Navaljnog i demonstranata uhapšenih tokom protesta u Rusiji, u znak podrške protivniku Kremlja.

Komentari

Vaš komentar