Ponovo se rasplamsao požar u zgradi južnoafričkog parlamenta

Svet 03. jan 202221:12
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Nardus Engelbrecht

Požar koji je u nedelju zahvatio zgradu južnoafričkog parlamenta u Kejptaunu u ponedeljak se ponovno rasplamsao, iako se smatralo da je stavljen pod kontrolu. 

Na zgradi parlamenta vide se vatra i gust dim. Broj vatrogasaca na mestu događaja, kojih je dan ranije bilo 70, a u ponedeljak desetak, odmah je povećan.

Vatra je u nedelju izbila u delu kompleksa gde se nalaze stara većnica, Nacionalno veće pokrajina te Ministarstvo javnih radova i infrastrukture, objavila je ministarka Patricija de Lil.

Portparol parlamenta objavio je da je vatra uništila salu u kojoj zaseda donji dom parlamenta.

Poverenik za bezbednost Kejptauna Žan-Pjer Smit rekao je kako je ostao „bez teksta“ zbog požara u kompleksu parlamenta, sugerišući da incident pokazuje do koje je mere loša bezbednost.

Potencijalni uzroci brzog širenja požara su i ozbiljni propusti zbog lošeg održavanja, rekao je Smit, kazavši kako su snabdevanje strujom i ventilacija nastavili da rade nakon što se vatra proširila, a da je požarni alarm značajno kasnio.

Zbog provale, krađe i paljenja uhapšen je 49-godišnji muškarac koji će se u utorak pojaviti pred sudom. Uhvaćen je pomoću snimka sigurnosne kamere, rekla je de Lil.

Ovaj požar ponovno je pokrenuo debatu o selidbi parlamenta s njegove istorijske lokacije u zakonodavnoj prestonici Kejptaunu u izvršnu prestonicu Pretoriju, koja se nalazi oko 1400 kilometara dalje.

Komentari

Vaš komentar