Ponovo odloženo glasanje u UN o ruskoj humanitarnoj rezoluciji o Ukrajini

Svet 16. mar. 202222:58
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Rusija je zatražila novo odlaganje glasanja o svom nacurtu "humanitarne" rezolucije o Ukrajini u Savetu bezbednosti UN, a neke diplomate smatraju da bi moglo i da se odustane od teksta, zbog nedostatka dovoljne podrške najbližih saveznika Moskve. O rezoluciji bi sada trebalo da se glasa u petak.

Istovremeno u toku su razgovori, kako prenose drugi diplomatski izvori, da se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obrati Generalnoj skupštini UN, pred kojom bi rezolucija o humanitarnoj pomoći mogla vrlo uskoro da bude stavljena na glasanje.

Rusija je, najavljujući nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti, tražila glasanje u sredu, pa onda promenila za četvrtak popodne, a sada je cilj petak pre podne, rekao je pomoćnik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski. Jedan izvor je rekao da bi rezolucija mogla na neodređeno vreme da se odloži, zato što Rusi nisu sigurni da imaju minimalnu podršku kojoj su se nadali, implicitno misleći na jake igrače u Savetu bezbednosti Indiju i Kinu.

Te dve zemlje su se uzdržale 25. februara pri glasanju o američko-albanskoj rezoluciji u kojoj se osuđuje „agresija“ na Ukrajinu, u tekstu na koji je Moskva stavila veto. To što se Kina uzdržala, a mogla je da glasa protiv, takodje je primećeno.

Za rusku rezoluciju koja treba da brani humanitarnu pomoći i osuđuje napade na civile u Ukrajini, tri afričke zemlje u SB UN bi mogle da se pridruže glasanju protiv, što se očekuje od šest zapadnih zemalja, čime bi Rusija bila dodatno izolovana.

Najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar