Pompeo otkazao svoje poslednje putovanje u inostranstvo

Svet 12. jan. 202120:29
Podeli:
Izvor: Giannis Papanikos / POOL / AFP

Majk Pompeo je otkazao danas svoje poslednje putovanje u inostranstvo u svojstvu državnog sekretara SAD, predviđeno za ovu nedelju u Belgiji, u trenutku kada Donaldu Trampu prete optužbe u Kongresu osam dana pre kraja njegovog predsedničkog mandata.

Zvanično šef američke dilomatije, jedan od najvernijih ministara odlazećeg republikanskog predsednika, odlučio je da ostane u Vašingtonu da olakša „organizovanu i glatku tranziciju“ sa timom izabranog demokratskog predsednika Džoa Bajdena, prema saopštenju Stejt departmenta.

povezane vesti

Pompeo je trebalo u sredu i četvrtak da otputuje u Brisel da se sastane sa svojom belgijskom koleginicom Sofi Vilmes i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i da naglasi trajni značaj transatlantskog partnerstva.

Putovanje je najvaljeno juče kao njegovo poslednje putovanje u inostranstvo u svojstvu šefa diplomatije SAD.

Međutim, ono se podudara sa verovatnim glasanjem u sredu u Predstavničkom domu SAD, predlogu za pokretanje postupka protiv predsednika Trampa zbog podsticanja nasilja koje je pogodilo Kapitol prošle nedelje.

Demokrate pozivaju potpredsednika Majka Pensa da se pozove na 25. amandman američkog Ustava i proglasi predsednika nesposobnim, ako to ne uradi oni će pokrenuti proces pred Senatom, što na kraju ima malo šanse da uspe.

Pompeo, koji je osudio napad na Kapitol, nije se nikad jasno ogradio od Donalda Trampa, za razliku od sve većeg broja republikanaca.

Komentari

Vaš komentar