Polubraća dobila 75 miliona dolara odštete, jer su nepravedno osuđeni na smrt

Svet 16. maj 202113:5410 komentara
Podeli:
mekkolum braun
Izvor: Tanjug/AP/Michael Biesecker/Chuck Liddy/The News & Observer via AP, File

Dvojica polubraće Afroamerikanaca, koji su decenije proveli u zatvoru nakon što su pogrešno osuđeni na smrt za silovanje i ubistvo devojčice 1983. godine, dobila su 75 miliona dolara odštete zbog ukupno 31 godine provedene u zatvoru.

Porota od osam članova donela je odluku u petak da Henri MekKolum i Leon Braun treba da dobiju po 31 milion dolara odštete, milion dolara za svaku godinu provedenu u zatvoru, kao i 13 miliona za kaznenu odštetu, preneo je Njuz end Observer (The News & Observer).

„Prva porota koja je saslušala sve dokaze, utvrdila je da su Henri i Leon bili nevini, utvrdila da im je naneta nepravda i učinila je ono što zakon predviđa kako bi ispravila nepravdu sa zakašnjenjem“, rekao je advokat Eliot Abrams posle suđenja.

MekKolum i Braun vode građanski postupak protiv pripadnika zakona od 2015. godine, tvrdeći da su im povređena građanska prava tokom ispitivanja koja su dovela do presude.

Njih dvojica su pušteni iz zatvora 2014. nakon što je DNK analizom utvrđeno da nisu ubice. Kada su optuženi za zločin koji se dogodio u Red Springsu MekKolum je imao 19, a Braun 15 godina.

Njihovi advokati su rekli su da su bili uplašeni tinejdžeri koji su imali nizak koeficijent inteligencije kada ih je policija ispitivala i prisilila da priznaju zločin.

Komentari

Vaš komentar