Poljska u EU šalje bilborde o ratu u Ukrajini

Svet 23. apr. 202215:393 komentara
Podeli:
poljska
Izvor: Tanjug/ AP/ Czarek Sokolowski

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da njegova zemlja počinje da šalje u prestonice zapadne Evrope kamionete sa bilbordima i plakatima o ratu u Ukrajini da bi, kako je istakao, uzdrmao savest Evropljana. Na bilbordima će se nalaziti poruka "Zaustavite Rusiju. Sada!" i "Krvava nafta finansira Rusiji genocid u Ukrajini".

„Pokrećemo specijalnu kampanju koja treba da probudi savest zato što je Vladimir Putin u stvari pripremio specijalnu operaciju – ratnih zločina i genocida. To što se dešava na ulicama ukrajinskih naselja potresa našu savest, ali nažalost suviše kratko“, rekao je poljski premijer predstavljajći u Varšavi kampanju „Zaustavite Rusiju. Sada!“

Ova kampanja u kojoj je na jednoj strani bilborda prikazana uobičajena slika iz života Evropljana, recimo vožnja na biciklu sa psom a na drugoj polovini slika stradanja u Ukrajini, poput fotografija bicikliste koji je ubijen na ulici Buče kada je izveo psa u šetnju, prema rečima Moravjeckog treba da bude krik i apel ljudi koji su zverski ubijeni na ulicama naselja u Ukrajini.

„Suviše brzo bi naši partneri u Zapadnoj i Južnoj Evropi želeli da se vratimo u neku ponovnu normalnost. Nema takvih daljih normalnosti. Posle onoga što se dešava na ulicama Ukrajine nema povratka u normalno“, kazao je Moravjecki.

Poljski premijer najavio je da će početi da obilazi zapadnoevropske prestonice da uzdrma savest tamošnjih političara i ubedi ih da odmah moraju da se uvedu još oštrije sankcije Rusiji, a pre svega da ubedi nemačke zvaničnike.

„Jednako ogorčenje izaziva stav drugih zemalja, kao Mađarske, koja takođe koči sankcije. Ali svesni smo da kada bi Nemačka postupala hrabrije to bi bilo nešto ključno i apsolutno osnov za promene koje služe da se zaustavi finansiranje Putina, Kremlja i mogućnosti da vrše zločine“, rekao je poljski premijer.

Moravjecki je apelovao i na Nemačku, Francusku, Austriju i Italiju da moraju da učine što više mogu da se zaustavi rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar