Poljska protiv odluke evropskog suda, poslanik EP kaže – korak ka izlasku iz EU

Svet 14. jul. 202120:4415 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Ints Kalnins

Ustavni sud Poljske presudio je u sredu da je odluka Evropskog suda pravde, kojom je naložena suspenzija komore koja treba da disciplinuje sudije i tužioce u Poljskoj, u suprotnosti sa Ustavom te zemlje i da nije obavezujuća.

Povezane vesti:

Sud, u kojem većinu čine ljudi lojalni vladi, zauzeo je stav da su domaća pitanja koja se tiču pravosuđa u isključivoj nadležnosti poljskih vlasti i zakonodavstva, iako je Poljska članica EU.

Odluku Ustavnog suda Poljske posmatrači tumače kao potez poljske desničarske vlade sa ciljem podrivanja snage zakona EU u toj državi i kao udaljavanje Varšave od Unije.

Poljska je ušla u EU 2004. godine i pristala da poštuje njene zakone i propise.

Evropski sud pravde je prošle godine naredio privremenu suspenziju nove komore Vrhovnog suda Poljske, formirane sa ciljem disciplinovanja sudija i tužilaca.

Kritičari tu komoru vide kao sredstvo za kažnjavanje onih koji su kritični prema promenama u poljskom pravosudnom sistemu, iniciranim nakon što je desničarska stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog formirala vladu 2015. godine.

Te promene su Poljsku dovele na put sukoba sa EU, a presuda Ustavnog suda će dodatno rasplamsati konflikt.

Očekuje se da će Ustavni sud Poljske uskoro presuditi da li zakon EU ima prioritet u odnosu na Ustav Poljske. Ova presuda se tumači kao nagoveštaj odluke Suda po tom pitanju.

Poslanik Evropskog parlamenta iz Holandije Džeron Lenars rekao je da poljsko odbijanje da primeni presudu Evropskog suda pravde predstavlja „jasan korak ka izlasku Poljske iz EU“.

Komentari

Vaš komentar