Poljska će prekinuti diplomatske odnose sa Rusijom tek ako to učini cela EU

Svet 03. okt 202213:045 komentara
Izvor: Yuki IWAMURA / AFP

Ruski ambasador u Varšavi pozvan je u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova da mu saopšte osudu nelegalnih referenduma i aneksije ukrajinskih teritorija prošle sedmice, kao i pretnje Rusije svetskom miru, uključujući tu i pretnje Poljskoj, ali sama Poljska bez Evropske unije neće proterivati ambasadora.

„Danas su pozvani ruski ambasadori u zemljama članicama Evropske unije. Mi smo ga takođe pozvali da izrazimo naš stav prema nelegalnim odlukama predsednika Vladimira Putina o aneksiji, takođe nelegalnoj, teritorija Ukrajine. Takođe je reč i tome da Ruska Federacije upućuje pretnje svetskom miru, a takođe i našoj zemlji“, kazao je portparol poljskog MSP Lukaš Jašina.

Pročitajte još

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev odbio je, posle sastanka u poljskom MSP, da Rusija krši međunarodno pravo.

„Rusija ni na koji način ne krši međunarodno pravo. To je akt samoopredeljenja naroda tih teritorija, koji Ruska Federacija u potpunosti podržava“, kazao je Andrejev novinarima i dodao da će te oblasti zauvek ostati deo Rusije.

Zamenik šefa poljske diplomatije Marćin Pšidač kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 da Poljska neće samoinicijativno prekidati kontakte sa ruskim diplomatama.

„Ako se svi na evropskom nivou dogovorimo da treba da prekinemo sve kontakte sa ruskim diplomatama, naravno da će to Poljska učiniti. U ovom trenutku ne planira sama takav korak, po principu da ih izbacimo pa da vidimo šta će da se desi. Ne može da bude tako da samo Poljska dela, a Nemci i Francuzi i dalje razgovaraju sa Rusima“, kazao je Pšidač.

Komentari

Vaš komentar