Poljake plakatima pozivaju na više dece

Svet 10. avg 202212:124 komentara
Podeli:
Izvor: AFP/ Wojtek Radwanski

Reklamne panoe je teško ne videti: veliki i prisutni u celoj Poljskoj, prikazuju dve devojčice plave kose u beloj odeći, zagrljene u polju, uz natpis: "Gde su ova deca?".

Uz njihovu fotografiju je grafikon koji prikazuje natalitetnu statistiku: poljska porodica je pedesetih u proseku imala petoro dece, osamdesetih ih je imala troje, a danas samo 1,5.
Plakate je širom zemlje proteklih meseci postavila katolička fondacija, podstakavši raspravu u toj državi predvođenoj konzervativcima gde su porodična i reproduktivna pitanja stalni izvor tenzija.

Kampanja je već inspirisala i parodiju. U jednoj verziji na plakatu se pojavljuju dva knedla, uz natpis: „Gde su ovi pierogiji?“

Posmatrači su brzo primetili da je statistika na plakatu pogrešna: zvanični brojevi pokazuju da su poljske porodice pedesetih imale manje od četvoro dece, prenosi agencija Frans pres. Ipak, današnji natalitet je zabrinjavajuć. Poljski parovi danas u proseku imaju samo 1,4 dece, što je ispod evropskog proseka i granice demografske održivosti.

„Naša kampanja nema ideološki i politički cilj“, objavila je fondacija Kornice čiji je predsednik, preduzetnik s katoličkim vezama, jedan od najbogatijih Poljaka. „To samo poziva ljude na promišljanje“, dodao je on.

Fundamentalistički ton

Njegova fondacija je i ranije bila u medijima zbog kontroverznih bilborda, uključujući one protiv pobačaja i razvoda.

Za Paulinu Zagorsku, aktivistkinju za ženska prava, „fundamentalistički ton tih bilborda je očigledan: njihovi autori za pad nataliteta krive kontracepciju i izazove tradicionalnom porodičnom modelu“.

Deo kritičara iskoristilo je priliku kako bi osudili skoro potpunu zabranu pobačaja koju je uvela desna vlada i osude njene porodične politike.

Levi poslanik Robert Biedron tvrdi da „nema dovoljno dece zbog premalo jaslica i vrtića, preniskih plata i straha od trudnoće zbog nehumanih zakona protiv pobačaja“.

Nacionalna misija

Povećanje broja rođenih jedno je od ključnih ciljeva vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS). Vlada je uvela popularan mesečni dodatak nazvan 500+. Pravo i pravda želi da pomogne mladima u osnivanju porodica i da garantuje dečju zaštitu tokom prvih godina. Međutim, kritičari tvrde da je ta politika dizajnirana da koristi tradicionalnom porodičnom modelu i podstiče žene da ostanu kod kuće, piše Frans pres.

Ministarstvo za porodicu u svom zvaničnom programu natalitet naziva „ključnim pitanjem“ i dodaje da se na njemu mora raditi čak i ako je posledica „privremeno napuštanje tržišta rada za žene“ koje žele biti sa svojom djecom.

Stručnjak za demografiju Irena Kotovska s Poljske akademije nauka smatra da ta politika, uspostavljena pod uticajem crkve, „nije efikasna“.

Poljska trenutno ima 38,2 miliona stanovnika, a njena polulacija bi do 2040. godine mogla da se smanji za 2,3 miliona ljudi, predviđa istraživanje Eurostata.

Komentari

Vaš komentar