Najmanje 18 mrtvih i 30 ranjenih na protestima u Mjanmaru

Svet 28. feb. 202110:12 > 16:333 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dakkhina Insight via AP

Najmanje 18 ljudi je poginulo, a više od 30 je ranjeno širom Mjanmara tokom obračuna bezbednosnih snaga sa demonstrantima protiv vojne vlasti, objavila je Kancelarija UN za ljudska prava, navodeći da je dobila "verodostojnu informaciju" o tome.

„Prema izveštajima, smrtni ishodi su rezultat pucanja bojevom municijom u mase u Jangonu, Tavoju, Mandalaju, Mjeju, Bagu i Pakhoukuu. Suzavac je takođe korišćen na različitim lokacijama, kao i šok-bombe“, navela je Kancelarija UN.

Kancelarija UN je navela da „snažno osuđuje eskalaciju nasilja nad demonstrantima u Mjanmaru i poziva vojsku da odmah obustavi upotrebu sile nad mirnim demonstrantima“.

 

povezane vesti

Navodi se da su prema izjavama svedoka u Jangonu ubijene studentkinja i učiteljica.

Policija je bacila suzavac pre nego što je nasilno rasterala okupljanje, na kojem su uglavnom bili učitelji ispred zgrade Ministarstva obrazovanja, objavio je sajt Irrawaddy.

Navodi se da je učiteljica umrla od srčanog udara nakon što je pogođena gumenim metkom.

„Šokantno je bilo videti koliko je policija brutalna. Bacili su suzavac, a pojurili prema učiteljima koji su protestovali i počeli da ih tuku i šutiraju“, izjavio je Mjo Tein, očevidac koji, inače, drži štand s hranom uz put u blizini mesta protesta.

„Policija nije pokazala milost“, rekao je on i dodao da je privela oko 40 učitelja.

„Sve-Burmanski savez studentskih unija“ saopštio je da je jedna od njihovih članica ubijena tokom protesta na raskrsnici u ulici Hledan, velikom mestu protesta u Jangonu.

Navodi se da je Nji Nji Aung Htet Naing, 23-godišnja studentkinja sa Univerziteta West Yangon, ubijena kad su joj snage bezbednosti pucale u torzo.

AA nije uspela da potvrdi da li je policija koristila bojevu municiju.

Stanovnica Daveja izjavila je za AA da su policija i vojnici nasilno rasterali masu.

„Ušli su čak i u kuće u kojima su se skrivali demonstranti i otvorili vatru“, rekla je ona dodajući da je jedna žena povređena u njenoj kući kada je policija u nju pucala pre nego što su je izvukli napolje.

„Upucana je dva puta pre nego što ju je policija izvukla iz moje kuće“, rekla je ona.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Fu Ting

Organizacija Human Rights Watch (HRW) optužila je snage bezbednosti za upotrebu smrtonosnog oružja protiv mirnih demonstranata.

„Nasilno postupanje snaga bezbednosti Mjanmara prema demonstrantima kao odgovor na uglavnom mirne proteste protiv vojnog udara neprihvatljivo je i mora se odmah zaustaviti“, navodi se u izjavi zamenika direktora HRW Azije Fila Robertsona.

Protesti u Mjanmaru traju od 1. februara kada je u vojnom puču svrgnuta demokratski izabrana vlada, a vojska uhapsila civilne zvaničnike i poslanike.

Snage bezbednosti u juče pojačale upotrebu sile u razbijanju demonstracija i uhapšile stotine ljudi.

Izvor : John Thys/Pool via REUTERS

Borel: Evropska unija odlučno stoji uz hrabri narod Mjamara

Vojska Mjanmara pojačala je brutalnu represiju protiv učesnika mirnih protesta širom zemlje, a mnogi demonstranti su mrtvi ili ranjeni, ocenio je u saopštenju visoki predstavnik EU za bezbednost i diplomatiju Žozep Borel i poručio da će EU uskoro preduzeti mere kao odgovor na ta dešavanja.

Pucajući na nenaoružane građane, snage bezbednosti jasno su pokazale da ne poštuju međunarodno pravo i zbog toga moraju biti pozvane na odgovornost, ocenio je Borel.

On je poručio da nasilje neće dati legitimitet nelegalnom svrgavanju demokratski izabrane vlade.

„Vojne vlasti moraju odmah zaustaviti upotrebu sile protiv civila i omogućiti stanovništvu da iskoristi svoje pravo na slobodu izražavanja i okupljanja“, rekao je Borel i naglasio da Evropska unija odlučno stoji uz hrabri narod Mjanmara, koji brani svoju demokratiju.

Komentari

Vaš komentar