Na protestima Poljakinja zbog zabrane abortusa uhapšeno šestoro

Svet 30. jan 202100:08 > 14:007 komentara
Podeli:
poljska protest
Izvor: Izvor: Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

Šestoro demonstranata je uhapšeno u Varšavi, a dvoje povređenih policajaca je u bolnici, saopštila je danas poljska policija o sinoćnom protestu hiljada žena u 36 gradova Poljske zbog skoro potpune zabrane abortusa.

„Jedan policajac je pogođen komadom leda, drugog su šutnuli u lice. Pet policajaca dobilo je prvu pomoć pošto su udahnuli suzavac. Oštećena su i dva patrolna vozila“, saopštila je Komanda policije.

Poljska policija je u Varšavi intervenisala suzavcem u pokušaju da razbije protest hiljada Poljakinja zbog gotovo potpune zabrane abortusa.

Poljakinje su 100. put od oktobra izašle na ulice 36 gradova širom zemlje, protestujući zbog presude Ustavnog suda Poljske da moraju da rađaju i bebe se teškim deformitetima ili neizlečivo bolesne koje će umreti odmah nakon porođaja.

Na poziv Opštepoljskog štrajka žena, demonstranti su posle sinoćne blokade Ustavnog suda večeras izašli u šetnju centrom Varšave, međutim, jake policijske snage blokiraju im put, a pokušale su da zaustave i vozilo sa razglasom i bacili suzavac na demonstrante oko njega.

Prva pomoć zbog suzavca pružena je i jednoj od organizatorki protesta, aktivistkinji Štrajka žena Marti Lempart.

„Policija je nelegalno pokušala da nas zaustavi. U jednom trenutku su izazvali eskalaciju, onako kako vole da rade i eto, bačen je suzavac na ljude. Imamo utisak da smo na nekakvom poligonu, policija se vežba na nama, ograđuje nas kordonima, blokira nas vozilima“, kazala je Lempart.

Demonstranti pokušavaju da se probiju ili da izbegnu kordone i blokade policije podelom u manje grupe, a neki nastoje da potisnu kordone uz skandiranje „Imamo pravo da protestujemo“.

Policija je ponovo upotrebila suzavac kada su demonstranti počeli da gađaju kordon petardama, javljaju izveštači poljskih medija.

Večeras je na protestu i popularni opozicioni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski, u znak solidarnosti sa Poljakinjama kojima je presudom Ustavnog suda od 22. oktobra oduzeto pravo da veštački prekinu trudnoću ako je plod teško deformisan i oboleo. Presuda je ove sedmice stupila na snagu.

„Tu smo i da pratimo situaciju i da steknemo uvid u ovo što se dešava“, kazao je Tšaskovski.

Proteste, kao i uvek, prati i grupa opozicionih poslanika da sazna kuda policija odvozi uhapšene i da im obezbedi pravnu pomoć.

Na jednom od simbola Varšave, Palati kulture i nauke, pojavila se svetlom iscrtana ogromna crvena munja, simbol protesta žena zbog zabrane abortusa.

Poljakinje su na sinoćne proteste izašle sa transparentima „Abortus bez granica“ i „Abortus je moje pravo“, ali i porukama vladajućim konzervativcima iz stranke Pravo i pravda „Pravo i pravda je virus“, „Ove veštice nećete spaliti“ i „Nosite se“, što je najčešća poruka vlastima.

Poljski Zakon o veštačkom prekidu trudnoće jedan je od najrestriktivnijih na svetu. Od 1993. godine dozvoljavao je abortus samo u tri izuzetna slučaja, kada su ugroženi život i zdravlje majke, kada je plod teško oštećen, deformisan ili neizlečivo oboleo i kada je trudnoća plod krivičnog dela, silovanja ili incesta.

Na zahtev poslanika stranke Pravo i pravda, Ustavni sud Poljske ocenio je 22. oktobra da je fetus dete u prenatalnoj fazi i da kao ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo i na život, na osnovu čega je zabranio abortus u slučaju kada je plod teško oštećen, deformisan ili neizlečivo oboleo.

Komentari

Vaš komentar