Policija suzavcem i vodenim topovima na učesnike antivakserskog protesta u Atini

Svet 21. jul. 202120:11 > 22:423 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Alkis Konstantinidis

Policija je suzavcem i vodenim topovima rasterala demonstrante koji su se okupili u Atini, protiveći se obaveznoj vakcinaciji dela zaposlenih protiv koronavirusa, koju je predložila Vlada.

Demonstracije ispred zgrade Skupštine Grčke priređene su nekoliko sati pošto je Vlada podnela predlog zakona, kojim je vakcinacija protiv kovida-19 obavezna za zaposlene u staračkim domovima i socijalnim ustanovama.

Po predlogu tog zakona, osoblje koje se ne vakciniše, počev od sredine avgusta može biti suspendovano i bez plate.

Policajci su ispalili suzavac i uključili vodene topove kada su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon. Nekoliko hiljada ljudi bilo je na protestnom skupu i u Solunu.

Vakcinacija je u Grčkoj već obavezna za osoblje vatrogasne službe, koja je ove nedelje počela premeštanje svojih nevakcinisanih pripadnika na druge poslove.

Grčka vlada je zabrinuta da će usporavanje stope vakcinacije naštetiti ekonomskom oporavku od naglog usporavanja prošle godine izazvanog uticajem pandemije na turizam i druge delatnosti. Oko 45 odsto stanovništva Grčke je u potpunosti vakcinisano – ukazuju podaci javne zdravstvene službe o tome, koji se svakodnevno objavljuju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar