Policija: Oko 200 uhapšenih na protestima protiv korona-mera u Holandiji

Svet 25. jan. 202114:462 komentara
Podeli:
Holandija protesti
Izvor: Anadolija

Oko 200 osoba je uhapšeno kada su se u nedelju demonstranti na protestima protiv mera za suzbijanje širenja koronavirusa sukobili s policijom u više gradova u Holandiji, saopšteno je u ponedeljak iz policije, javlja Anadolija. U pritvoru je i dalje 27 osoba, uključujući sedam maloletnika.

Stotine demonstranata u gradovima, među kojima su Amsterdam i Ajndhoven, izašli su na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo protiv novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Policija je koristila vodene topove jer su se demonstracije pretvorile u nerede, nakon što su neka vozila zapaljena, a prodavnice opljačkane.

Holandska policija saopštila je da je situacija bila posebno napeta u Venlu, Stajnu i Rermondu, te da su intervenisali u skladu s tim.

Amsterdamska policija saopštila je da je uhapšeno 190 osoba, dok je 27 još u pritvoru, uključujući sedam maloletnika, objavila je je državna televizija NOS.

Holandija je 12. januara proširila ograničenja do 10. februara zbog novog soja koronavirusa za koji se smatra da je zarazniji i možda smrtonosniji.

Ograničenja su dodatno pooštrena 23. januara uvođenjem noćnog policijskog časa na nacionalnom nivou, od 21.. do 4.30, prvog od Drugog svetskog rata.

Građanima se savjetuje da ostanu kod kuće i izlaze napolje samo u kupovinu najneophodnijih namirnica, da dobiju medicinsku pomoć, odu na posao ili u školu ako rad ili učenje na daljinu nisu mogući.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar