Pokret Navaljnog optužio Gugl i Epl da su popustili pred ucenama Kremlja

Svet 17. sep 202111:103 komentara
Navaljni
Izvor: Tanjug/AP Photo/Valentin Egorshin, File

Pokret ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru od januara, optužio je kompanije Gugl i Epl da su popustile pred ucenama Kremlja uklanjanjem aplikacije koja omogućava organizovanje glasanja protiv stranke predsednika Vladimira Putina.

„Danas u 08.00 po ruskom vremenu, Gugl i Epl uklonili su našu aplikaciju Navaljni iz svojih prodavnica. Drugim rečima popustili su pred ucenama Kremlja“, objavio je na Telegramu Leonid Volkov, saradnik Navaljnog koji je u egzilu.

Povezane vesti

S obzirom da skoro nijednom protivniku Kremlja nije bilo dozvoljeno da se kandiduje na parlamentarnim izborima, opozicija je uspostavila strategiju „pametnog glasanja“ namenjenu da podrži kandidata koji je u najboljem položaju da porazi partiju na vlasti, Jedinstvenu Rusiju.

Aplikacija omogućava korisnicima da znaju za kog kandidata da glasaju u svojoj izbornoj jedinici. Ova strategija imala je ranije uspeha, posebno u Moskvi 2019.

Jutros aplikacija više nija bila dostupna u prodavnicama Gugla i Epla u Rusiji, navodi Frans pres.

Američki kompanije nisu se oglasile u vezi sa ovim tvrdnjama.

U Rusiji su danas počeli parlamentarni i lokalni izbori, otvaranjem prvih biračkih mesta na Dalekom istoku. Izbori će trajati tri dana, do 19. septembra, kako bi se ograničio rizik od epidemije korona virusa.

Komentari

Vaš komentar