Pojačan nadzor FATF za Maroko, Burkinu Faso, Senegal i Kajmanska ostrva

Svet 25. feb. 202122:08
Podeli:
Evri
Izvor: Shutterstock

Međunarodna agencija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (FATF) objavila je da su na njenoj "crnoj listi" sponzora terorizma i dalje jedino Severna Koreja i Iran, a da je na listu za povećan nadzor dodala Maroko, Burkinu Faso, Senegal i britansku teritoriju Kajmanska ostrva.

FATF je te tri države i britansku prekomorsku teritoriju u Karipskom moru ove nedelje dodala na takozvanu „sivu listu“ na kojoj je sada 19 zemalja i teritorija.

Na „sivoj listi“ su države i teritorije koje samo delimično poštuju međunarodna pravila za borbu protiv finansiranja terorizma i pranja novca.

Među njima je i dalje Pakistan, uprkos napretku, rekao je predsednik FATF Marcus Plejer.

„Pakistan je načinio značajan napredak u naporima na poboljšanju okvira za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Međutim, ostali su neki ozbiljni nedostaci, svi u oblastima povezanim s finansiranjem terorizma“, kazao je Plejer.

Severna Koreja i Iran su i dalje jedine dve zemlje na „crnoj listi“, što znači da su međunarodne finansijske transakcije sa tim državama pod temeljnim nadzorom. Takođe, međunarodni zajmodavci mogu da uvedu ograničenja za pozajmljivanje državama na crnoj listi.

Komentari

Vaš komentar