Podsekretarka UN zahteva istragu o civilnim žrtvama i šteti u Ukrajini

Svet 18. mar. 202207:006 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlo Allegri

Podsekretarka Ujedinjenih nacija za politička pitanja Rozmari Dikarlo zatražila je u četvrtak uveče istragu i odgovornost za masovne civilne žrtve i uništavanje stotina stambenih zgrada, škola, bolnica i druge civilne infrastrukture tokom ruske invazije u Ukrajini.

Ona je u Savetu bezbednosti UN rekla da je „međunarodno humanitarno pravo kristalno jasno“ u zabrani napada na civile u vojnim operacijama i obezbeđivanju njihove zaštite.

Pročitajte još:

Dikarlo je navela najnovije podatke Kancelarije UN za ljudska prava: 1.900 civilnih žrtava od početka rata 24. februara do 15. marta, uključujući 726 ubijenih, među kojima je 52 dece, i 1.174 povređenih.

"Većina ovih žrtava stradala je jer je u naseljima korišćeno eksplozivno oružje sa širokim udarnim područjem", rekla je ona.

Prema procenama Programa UN za razvoj (UNDP), ako se rat nastavi, 90 odsto stanovništva Ukrajine suočiće se sa siromaštvom i ekstremnom ekonomskom ugroženošću, dok će se ta zemlja i susedni region "vratiti decenijama unazad", navela je Dikarlo.

Najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar