Podrška LGBTIQ zajednici u Mađarskoj na Paradi ponosa

Svet 24. jul. 202118:14 > 18:161 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marton Monus

Nekoliko hiljada Mađara pridružilo se godišnjoj Paradi ponosa u Budimpešti kako bi izrazili podršku LGBTIQ zajednici i neslaganje sa novim zakonom kojim se zabranjuje prikazivanje sadržaja LGBTIQ tematike mlađima od 18 godina.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine sve više radikalizuje politiku u svojoj zemlji predstavljajući je kao borbu za očuvanje tradicionalnih hrišćanskih vrednosti od zapadnog liberalizma.

Evropska komisija je pokrenula postupak zbog novog mađarskog zakona koji je u julu stupio na snagu jer ga smatra diskriminatorskim i protivnim evropskim vrednostima tolerancije i individualnih sloboda.

Orban, čiju vladu 2022. očekuju nimalo lagani parlamentarni izbori, tvrdi da su pitanja poput prava zajednice LGBTQI unutrašnje pitanje nacionalnih vlada i najavljuje da će raspisati referendum o novom zakonu za koji tvrdi da nije uperen protiv homoseksualnih osoba, već da mu je svrha zaštita mađarske dece.

Organizatori subotnjeg marša pozivaju pristaše da ustanu protiv mržnje i pokušaja “pohlepnih političara” da zastraše LGBTQI osobe.

Komentari

Vaš komentar