Podoljak o prvom danu pregovora: Intenzivne konsultacije o nekoliko pitanja

Svet 29. mar 202213:57 > 14:57
Izvor: REUTERS/Dilara Senkaya

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da su prvog dana mirovnih pregovora u Istanbulu bile „intenzivne konsultacije“ o nekoliko pitanja, prenosi CNN.

„Ključni je sporazum o međunarodnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. Samo ovim sporazumom možemo da okončamo rat kako je Ukrajini potrebno“, rekao je Podoljak, misleći na dugogodišnji stav ukrajinske vlade da će Ukrajina usvojiti neutralni status samo ako se obezbedi obavezujući garancije bezbednosti.

Drugi set pitanja, dodao je Podoljak, „je pitanje prekida vatre, kako bi svi humanitarni problemi bili rešeni”.

Izvor: Reuters

Ukrajinski zvaničnici rekli su da postoji velika humanitarna kriza u gradovima koji su bili pod teškim ruskim bombardovanjem, uključujući i opkoljenu luku Marijupolj.

Podoljak je takođe aludirao na video snimke i druge dokaze koji su se pojavili o maltretiranju zatvorenika i drugim potencijalnim kršenjima zakona o oružanom sukobu.

„Takođe želim da istaknem da danas imamo još jedan problem koji raste, problem eskalacije rata, eskalacije mržnje, eskalacije kršenja običaja i pravila ratovanja, ne samo na bojnom polju“, rekao je Podoljak.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar