Podižu se optužnice protiv još osumnjičenih za napad na Kapitol

Svet 12. mar. 202120:41
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tom Brenner

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da očekuje da će podići optužnice protiv još više od 100 ljudi, za koje se sumnja da su učestvovali u napadu na Kapitol 6. januara, navodeći da je verovatno reč o najsloženijoj istrazi do sada.

Više od 300 ljudi već se suočava sa optužbama za nasilni ulazak u zgradu Kongresa, kada je život izgubilo pet osoba, a više od 130 policajaca je bilo povređeno.

Ministarstvo pravde je podatke o planiranim novim optužnicama objavilo u dokumentima podnetim sudu, u kojima je u nekim slučajevima zatražilo dodatnih 60 dana za prikupljanje dokaza, prenosi Glas Amerike.

Istraga i krivično gonjenje odgovornih za napad na Kapitol verovatno će biti među najvećim procesima u američkoj istoriji i po broju optuženih i po prirodi i obimu dokaza, naveli su federalni tužioci.

Federalni istražni biro sve više je usredsređen na povezivanje osumnjičenih sa esktremno desničarskim grupama, kao što su „Čuvari zakletve“ i „Ponosni momci“. Više od 900 naloga za pretragu do sada je izvršeno u gotovo svih 50 američkih država i u Vašingtonu.

Do sada prikupljeni dokazi obuhvataju više od 15.000 sati snimaka sa nadzornih kamera, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Komentari

Vaš komentar