Počinju završne reči na suđenju za ubistvo Džordža Flojda

Svet 19. apr. 202112:15 > 12:174 komentara
Podeli:
Izvor: AP Photo/Jim Mone

Na suđenju za ubistvo Džordža Flojda u SAD za koje je optužen policajac Derek Šovin danas će početi iznošenje završnih reči.

Povezane vesti:

Posle toga će se porota povući i odlučiti da li je Šovin kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret, prenosi Glas Amerike (VOA).

Tužilaštvo je poroti poručilo da će, iako odlučuje o sudbini jednog čoveka, ova presuda biti viđena mnogo šire – kako policija u Americi tretira crnce.

Derek Šovin je klečao na vratu Džordža Flojda više od devet minuta prilikom privođenja. Flojd je priveden jer je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Jedna od prolaznica je snimila Flojda kako leži na zemlji i moli za milost pre nego što je umro i taj video je skandalizovao ljude širom sveta. Flojdovo lice je postalo simbol najvećih protesta protiv rasizma u SAD proteklih decenija.

Glavni patolog Flojdovu smrt je okarakterisao kao ubistvo od strane policije.

Tužilaštvo je tokom dve nedelje iznošenja argumenata tvrdilo da je Šovin upotrebio prekomernu i nelegalnu silu.

Šovinovi advokati su rekli da je on radio ono za šta je obučavan tokom 19 godina rada u policiji Mineapolisa. Šovin je dan posle Flojdove smrti otpušten.

U dosadašnjem postupku, koji su prenosili svi svetski mediji, iskaze je dalo više od 40 svedoka.

Optužnica protiv Dereka Šovina ima tri tačke: ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Za ubistvo drugog stepena, najtežu od svih optuži, 12 porotnika mora da se usaglasi da je Šovinovo delanje dovelo do Flojdove smrti.

Kazna za to krivično delo je do 40 godina zatvora, ali propisi u Minesoti tu kaznu skraćuju na 15 godina za ljude poput Šovina, koji ranije nisu osuđivani.

Kada počnu raspravu o Šovinovoj krivici porotnici će biti smešteni u hotel, a vreme za donošenje odluke nije ograničeno.

Komentari

Vaš komentar